Гръцките фермери са се отказали от планираната за понеделник блокада на границата, съобщи БНР, цитирайки  Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Ако все пак се стигне до блокада, ние ясно заявихме нашите намерения единствено с недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България – било като внос, било като транзит.

Миналата сряда се появиха информации за готвени блокади от началото на новата седмица. От Съюза на българските транспортни работници изпратиха декларация до всички институции, в която настояват да не се допуснат безредиците от февруари и март миналата година. Тогава хиляди пътуващи станаха заложници на гръцките проблеми.

В декларацията се приканва за съпричастност от страна на посолствата на всичките 15 страни, чиито камиони бяха блокирани с дни на българо-гръцките пунктове.

Превозвачите настояват българската държава и новоизбраният президент Румен Радев да предприемат действия, за да не се допусне отново продължилата два месеца драма.

„Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си”, каза още Арабаджиев.

Йордан Арабаджиев съобщи още, че българските превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата.

Миналата година повече от 40 дни на граничния пункт Промахон при Кулата имаше стачки. Тогава и българските превозвачи блокираха пътя в знак на протест с действията на гръцките фермери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук