Гръцката държавна агенция за приватизация обяви, че е приключила с процедурата по продажбата на националната железопътна компания ТРЕЙНОСЕ на италианските държавни железници „Феровие делло Стато“. Сделката на стойност 45 млн. евро беше подписана по-рано тази седмица, след като тя беше одобрена от Сметната палата на Гърция.

От 2013-та насам властите в Атина се опитват да продадат редица държавни активи, но серията правителствени промени задържаха процеса на приватизация. В последната фаза при продажбата на гръцките държавни железници, италианската компания се оказа единственият кандидат, заявил интерес.

Ако тази продажба не беше осъществена, силно задлъжнялата ТРЕЙНОСЕ трябваше да върне към 700 млн. евро държавна помощ на Европейския съюз, което би довело до нейния фалит. Тя прекрати движението на голям брой влакове през годините на кризата. „Феровие делло Стато“ поема ангажимента: да укрепи и да развие гръцкия превозвач, се казва в изявлението на  изпълнителния директор на Държавния фонд за управление на активи Антони Леусис.

Фондът беше създаден от Европейския надзорен финансов инструмент със цел да продаде държавни активи в Гърция на стойност 50 млрд. евро. Приватизацията е едно от условията за последния финансов пакет, предоставен на Гърция от международните кредитори, но продължителната икономическа криза в страната отблъсква инвеститорите.

Според третата спасителна програма, одобрена през лятото на 2015-та, Гърция трябва да събере около 6 млрд. евро до 2018-та от приватизацията на държавни обекти. В петък ще бъде обявен търгът за покупката на 100 процента от акциите на гръцката компания за поддръжка на релсовите пътища ЕЕССТИ, която се очаква да бъде осъществена по експресна процедура.

„Феровие делло Стато ” е третата по големина железопътна компания в Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук