Три години и шест месеца затвор за служителят на Агенция „Митници” Иван Капаров и 2 години и половина за инспекторът от Митническия пункт „Гюешево“ Веслав Василев, реши Специализираният наказателен съд.

Те са обвинени, че са регистрирали фиктивен износ на акцизни стоки от ЕС, които всъщност не са напускали територията на Съюза.

Митничарят Иван Капаров имал достъп до Системата за контрол на износа на Европейската комисия. В нея се вписват всички акцизни стоки, които се изнасят от страни от ЕС.

Другият митнически служител от „Гюешево” – Веслав Василев нямал достъп до системата, но получавал от трето лице кодовете на пратките цигари от Полша, които отивали към Турция. Той пък от своя страна препращал информацията на Капаров, за да ги въвежда в системата като напуснали ЕС през „Капитан Андреево“.

На практика обаче камионите с цигари изобщо не напускали Полша.

Иван Капаров беше задържан от служителите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в момента, в който вписвал два полски камиона в системата.

По делото са известни 8 случая на фиктивен износ с участието на българските митнически служители. Чрез него е била облагодетелствана полската фирма-производител, която спестявала акциз и си „връщала“ ДДС, който не й се е полагал.

За образуваното от Специализирана прокуратура досъдебно производство чрез Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са информирани и полските власти.

Там Апелативната прокуратура в Люблин е образувала от своя страна досъдебно производство за данъчни измами срещу служители във фирмата-производител „Луксор“.

През последните години на ГКПП Капитан Андреево са проведени няколко зрелищни операции срещу корупционни практики. През януари 2015 г. с 2 подкупа бе арестуван изпълняващият длъжност шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов. След 2 месеца той бе пуснат под гаранция от 5000 лв. Впоследствие бе възстановен на работа, но отказа да заеме предложената му служба към Митница Бургас.

В края на същия месец, съдът оправда 3 граничари и 6 митничари по делото „Граница“. Тогава всички бяха оправдани по повдигнатите им обвинения от Софийска градска прокуратура. Впоследствие те заведоха и искове и осъдиха държавата. През юли 2010 г. операция под същото име завърши без резултат.

През март 2015 г. задържаха 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи за участие в разбит канал за контрабандни цигари. Те също са на свобода, а делата им все още текат.

В началото на 2016 година ГКПП Капитан Андреево отново беше блокиран от спецполицаи. Тогава бяха арестувани четирима граничари за вземане на подкупи от нелегални мигранти.

Други 10 митнически служители и четирима гранични полицаи бяха обвинени за вземане на подкупи след мащабна операция на 30 септември 2016 г.

На 1 февруари полицаи от отдел „Вътрешна сигурност” задържаха старша полицайка за подкуп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук