Членовете на делегацията на сирийската опозиция пристигнаха в казахстанската столица Астана за мирните преговори лице в лице с правителството на разкъсваната от война нация.

Разговорите ще започнат в понеделник.

Това е първата среща с такава концентрация на бунтовнически групи, които ще преговарят със сирийския президент Башар Асад. На разговорите ще присъства и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Главният опозиционен преговарящ Мохамед Алуш също е в града. Той е придружен от около десетина бунтовнически фигури, включително Фарес Буюш от армията на Идлиб, Хасан Ибрахим от „Южния фронт“ и Мамун Хадж Муса от „Сукур ал-Шам“.

Според източник, близък до опозицията, делегацията е съставена от общо 14 бунтовнически фигури, както и 21 правни и политически съветници.

Бунтовниците настояват разговорите да се фокусират единствено върху засилване на крехкото примирие в страната, което бе наложено с посредничеството на Турция и Русия.

Макар двете държави да са на различни мнения за конфликта в Сирия, те работят заедно за прекратяване на тежката почти 6-годишна война, погубила повече от 300 хиляди души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук