U.S. Defense Secretary Jim Mattis, left, and South Korean Defense Minister Han Min Koo salute during a welcome ceremony for Mattis at Defense Ministry in Seoul, South Korea, Friday, Feb. 3, 2017. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис отправи предупреждение към Северна Корея да не използва ядрено оръжие. Това се случи по време на посещението му в Сеул и срещата му с  министъра на националната отбрана на Южна Корея Хан Мин Гу. Матис допълни още, че САЩ ще разположат система срещу ракети в Южна Корея до края на годината.

„Ние искаме да запазим стабилността на полуострова и в региона. Ангажимент на Америка е да защитава своите съюзници. В този случай всяка атака срещу Съединените щати или нашите съюзници, ще бъде победена. Всяко използване на ядрено оръжие ще бъде посрещнато с ефективен отговор.”

Посещението на Джеймс Матис в Сеул е първата му визита в чужбина, откакто оглави Пентагона, предаде „Ройтерс”. Матис заяви, че една от главните цели на пътуването му е да се информира за усилията на американския съюзник Южна Корея да реагира на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Очаква се по-късно днес министърът на отбраната на САЩ да пристигне в  Япония, където ще разговаря с правителство на страната по въпроси свързани с регионалната сигурност. Експерти твърдят, че Матис е избрал да посети първо Южна Корея и Япония, а не американските контингенти в Ирак или Афганистан, за да подчертае връзките с двата азиатски съюзника. В момента на тяхната територия са разположени повече от 80 хиляди американски войници.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук