Фронтът „Ал Нусра”, който през лятото бе преименуван на „Фатах ал Шам”, пое отговорност за убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара. Това съобщават руски медии, като се позовават на писмо, появило се интернет.

По-рано разследващите убийството на дипломата откриха множество доказателства за членството на убиеца Мевлют Мерт Алтънташ във Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). В хотелската стая,в която отседнал преди покушението пък са намерени ръкописни бележки от ислямистки и джихадистки харакатер и книги за Ал Каида, чието подразделение доскоро беше именно Фронтът „Ал Нусра”, посочва ТАСС.

Според в. „Миллиет“ убиецът няколко дни е проучвал мястото на бъдещото покушение. Той резервирал стая в хотел, намиращ се на няколко минути пеша от Галерията за съвременно изкуство. На следващия ден той направил пробно пътуване с такси от квартал Кечийорен до галерията и проверил дали може безпрепятствено да влезе в изложбените зали като полицейски служител, без да минава през скенера.

В деня на покушението той пристигнал в хотела с такси, като платил в брой и не взел рестото. Същата сутрин той си купил нов костюм, който носел по време на нападението.
В галерията той пристигнал, представяйки се за полицейски служител, като показал полицейско удостоверение. Както съобщи по-рано турският външен министър, през последните 2,5 години убиецът е работел в специалните сили в Анкара.

По време на речта на Карлов на откриване на изложбата, Алтънташ стоял зад него и от това положение изстрелял първите куршуми. След това извикал на арабски, че на Русия ще й бъде отмъстено за Сирия, и продължил да стреля. Той пуснал всички посетители в залата и изкрещял, че ще го измъкнат оттам само мъртъв.

Турските медии съобщиха, че броят на хората, задържани във връзка с разследването на атентата срещу Карлов, е нараснал до 13 души. Арестите са били извършени в околностите на Анкара, както и във вилаетите Измир и Айдън, уточниха от полицията.

Руското външно министерство обяви, че разглежда нападението като терористичен акт.

Преди това властите в Турция задържаха шестима роднини на атентатора. Някои от тях били свързани с ФЕТО, върху която Анкара хвърля и вината за неуспешния преврат през юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук