36-годишната българка, която е възпитаничка на престижното лондонско училище за музика и драма „Гилдхол“ и има впечатляваща кариера, ще пише произведения по поръчка на Концертния оркестър на Би Би Си (BBC Concert Orchestra) за първоначален период от три години. Първото изпълнение вече е планирано за сезон 2018/2019 и ще прозвучи в прочутата зала „Кралица Елизабет“, където съставът изнася концертите си, съпбщава БНР.

Добринка Табакова ще замени досегашния щатен композитор Гай Баркър. Концертният оркестър на Би Би Си ще изпълнява пиеси от нейното досегашно творчество, но и нови композиции, поръчани от BBC Radio 3. Българката ще има участие в цялостното артистично ръководство на оркестъра, в програмирането на концертите, записите и образователните проекти.

Репертоарът на оркестъра е уникално многообразен и достига впечатляващо разнообразна аудитория, и съм развълнувана, че имам възможността да работя с такива страхотни музиканти за дълъг период от време. Очаквам с нетърпение да бъда част от музикалния живот на оркестъра и да обменяме нови идеи – споделя композиторката.

Тази позиция на Добринка Табакова идва скоро след назначаването й за резидентен композитор и в катедралата на град Труро – тя е първата жена, избрана да заеме подобна позиция в англиканската църква и ще работи с катедралния хор в продължение на няколко години.

През месец декември 2016 г. авторката представи и в България кантатата „Безсмъртният Шекспир“, написана по поръчка за 400-годишнината от смъртта на гениалния поет и драматург и изпълнена премиерно по време на честванията в родния му град. Нейната творба „Тракия“ прозвуча на откриването на сезон 2016/2017 на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук