Продължилата седмица операция по евакуацията на хиляди хора от източните части на сирийския град Алепо, както и от две шиитски села в сирийската провинция Идлиб, приключи, съобщи Международния комитет на Червения кръст, предаде „Ройтерс”.

„Всички цивилни, пожелали да бъдат евакуирани, са изведени, както и още ранените и бунтовниците“, каза говорителят на МКЧК Криста Армстронг.

Организацията ръководеше сложната операция при снежни зимни условия заедно със Сирийския червен полумесец.

Сирийската армия обяви, че си е върнала пълния контрол над Алепо, след като и последните бунтовници бяха изведени от града, давайки на президента Башар Асад най-голямата победа в почти шестгодишната война.

„Връщането на Алепо под пълен контрол на правителството е голяма загуба за петгодишния бунт срещу сирийския президент Башар Асад”, каза представител на бунтовниците, предаде Агенция „Франс прес”.

„На политическо ниво, това е голя ма загуба“, каза Ясер Юсеф от бунтовническата групировка „Нуредин ал Зинки“.

„За революцията, това е време за отстъпление и трудна повратна точка. Революцията в момента се сблъсква с неуспех. Намесата на Русия и Иран, одобрено на международната сцена с мълчанието на араби и мюсюлмани, ни коства тежки загуби“, каза той.

Ахмед Кора Али, от бунтовническата групировка „Ахрар Шам“ коментира: „Алепо сега е под окупацията на Русия и Иран“.

Жителите на Алепо излязоха по улиците, за да отпразнуват победата на сирийската армия.

„Мислех, че този ден няма да настъпи никога. Чакахме това пет години. Да живее Башар, за живеят Сирия и Русия“, каза пред журналисти жителка на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук