„Каквото и да се случи, аз съм убеден, че световната икономика е в добра форма и е достатъчно гъвкава, за да бъде в състояние да се справи с всякакви политически избори в САЩ”, заяви еврокомисарят Пиер Московиси в интервю за euractiv.com.

Пиер Московиси е еврокомисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз в Комисията „Юнкер“. Бил е министър на финансите и депутат във френския парламент.

Според глобалните перспективи, очертани от ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и споделяни и от частния сектор, световната икономика ще бъде достатъчно гъвкава, за да поеме потенциалните негативни мерки, идващи от администрацията на Тръмп. Съгласен ли сте с това?

Не знаем каква ще бъде икономическата политика на президента Тръмп. Знаем каква беше неговата програма, той я обяви по време на речта си, след като бе избран. Тя бе по-експанзивна от тази от встъпването му в длъжност. В краткосрочен план очакваме положителни ефекти, но в средносрочен – трудностите сочат инфлация. Знаем, че политиката на Тръмп ще бъде по националистическа, дори по-протекционистка от днес. Но не знаем как тези елементи ще се комбинират заедно, колко силни ще бъдат, как ще действа администрацията или как ще реагира Конгресът. Каквото и да се случи, аз съм убеден, че световната икономика е в добра форма и е достатъчно гъвкава, за да бъде в състояние да се справи с всякакви политически избори в САЩ.

Европа готова ли е за това?

Да. Уверен съм в това, защото се запознах с много хора в Давос (Швейцарски курорт, където се провежда Световния икономически форум. бел. ред.) от публичния и частния сектор и те ми казаха, че възстановяването на Европа набира сила. Не можем да кажем какво ще включва нашата зимна прогноза, това ще стане ясно след няколко седмици. Но усещам по-силно чувство на увереност сега, отколкото преди.

През есента ЕК намали прогнозата за растеж през 2017 г. Бихте ли я променили, предвид тази увереност, или политическите вълнения все още са показателни?

Ще представим нашата прогноза през февруари. Моето усещане е, че възстановяването на ЕС вече набира сила. Сега подготвяме цифрите. Контактите ми в Давос ме правят оптимист, за разлика от миналата година или преди няколко месеца.

Милиардерът Джордж Сорос заяви, че САЩ готви търговска война. Споделяте ли това мнение?

Не бих използвал точно тази формолировка. Интересите на САЩ и техните партньори са да продължат да работят съвместно. Имаше подобни изказвания по време на предизборната кампания. Но някои членове на бъдещата администрация, включително и бъдещия търговски секретар, са протърговски настроени. Да изчакаме и ще видим. Трябва да бъдем по-бдителни, но не и нападателни или подозрителни. Има много интереси към търговията на ЕС и неговите партньори, така че ще успеем да избегнем този риск. Но ще има повече протекционизъм, отколкото днес. Възможно е и предефиниране на търговската политика с участието на т. нар. губещи от глобализацията.

Очаквате ли отрицателни действия в резултат на решенията на Тръмп или на „твърдия” Брекзит, който очерта британския премиер Тереза Мей?

Относно Брекзит, искам той да бъде прагматичен и да се случва стъпка по стъпка. Не искам да се спекулира относно резултатите от преговорите, които дори още не са започнали. Знаем, че Великобритания е решила да не бъде част от единния пазар. Трябва да определим нов модел. Ще видим какъв ще бъде той.

Но предложението на Мей ще окаже негативно влияние върху икономиката на еврозоната…

Невъзможно е да се каже. Да повторя отново – уведен съм в растежа на Еврозоната.

Въпреки всичко е налице политическа нестабилност в Европа и около Европа…

Не трябва да се разглеждаме като превилегирована зона в света. Винаги съм бил против критиките към самите нас, докато целият останал свят знае, че сме здрава икономическа сила, с високи нива на социално сближаване. Трябва да се гордеем с това, което правим, а не да сме самокритични.

В четвъртък се състоя дискусия за бъдещето на Европа между холандския премиер Марк Рюте и бившият председател на ЕП Мартин Шулц. Рюте заяви, че принципът за „по-тесен съюз” е погребан. Бяхте ли изненадан да чуете това навръх 60-годишнината от Римските договори?

Някои хора са в кампаниен режим. Аз лично вярвам, че принципът за „по-тесен съюз” все още е нашата гледна точка. В този сложен свят, с новия президент в САЩ, с предизвикателствата, идващи с Брекзит, със заплахите от Русия, със силата на Китай, с несигурността в Турция и още много други предизвикателства се нуждаем все повече от обединена Европа и силна Еврозона. Ето защо ЕК няма да премине в режим „пауза”, а ще продължи напред. Подготвяме много амбициозни предложения в Бялата книга, която правим за 60-годишнината от Римските договори. Имаме нужда от Европа, която защитава, по-демократична и по-ефективна. Всички сме съгласни с това. Нямаме нужда от по-малко Европа. Това не е краят на европейският проект. Точно обратно – това е моментът за действие.

Точно заради изборите в много страни членки не трябва да очакваме големи промени през 2017 година…

Наясно сме, че това е година на избори. Трябва да подготвим инерцията. Ролята на Комисията е да бъде движеща сила за представяне на предложения. Така че можете да очаквате от нас амбициозни предложения.

След несъгласието си с МВФ относно гръцката програма, имахте ли възможност да разговаряте с Кристин Лагард в Давос?

В четвъртък с Лагард успяхме да разменим много положителни мнения. Смятаме, че МВФ е институция с решаваща роля в програмата. Приоритет сега е възможно най-скоро да се преразгледа. Все още има няколко въпроса, останали на масата. С усилия и от двете страни можем по-бързо да стигнем до заключение. Това беше и основната тема на разгора ми с гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос. Убеден съм, че ще стигнем отново до споразумението от декември и скоро ще отключим краткосрочните мерки по дълга, които бяха поети за финансовите 2017 и 2018 година от гръцките власти. Трябва да бъдем много прагматични. Моят приоритет не е да се обсъждат институционалните рамки, а да завършим преразглеждането.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук