В Народното събрание ще бъде отбелязана Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. В парламента ще бъде открит и информационен щанд, на който ще бъдат предоставени информационни материали за превенцията, първичната и вторичната профилактика на единственото предотвратимо онкологично заболяване.

Освен това ще бъдат представени и резултатите от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка се отбелязва за десети път в България.

С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България се нарежда сред близо 90-те държави в света, които имат национални програми за имунизация, финансирани с публични средства.

На 4 януари правителството одобри Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка за периода 2017 – 2020 г. Средствата ще се отделят от бюджета на Здравното министерство, а механизмът на финансиране се запазва, както досега. Програмата цели да предпази младите момичета от заболяването. По този начин се осигурява възможност за предпазване на младите момичета от появата на заболяването. За целта на 12 и 13-годишните се поставя безплатна ваксина. Подобни програми има в 26 европейски държави и в 80 в световен мащаб.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените. 528 000 нови заболели биват регистрирани всяка година по света, а около 266 000 са смъртните случаи, което означава, че на всеки две минути една жена умира, а в Европа – на всеки 18 минути.

Всеки ден от рак на маточната шийка в България умира една жена, а три разбират, че са болни. Така България се нарежда на едно от последните места по справяне с проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук