Опитът за преврат в Турция не е бил организиран от проповедника Фетхуллах Гюлен. Това е заключението на анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външна политика на ЕС Федерика Могерини. Изводите на анализаторите са събрани в документ с много висока степен на поверителност, който е изготвен още през август, но едва сега стана публично известен благодарение на публикации в британския „Таймс” и австрийския „Ди Пресе”.

В документа се твърди, че Гюлен определено не е играл централна роля в опита за преврат през юли. Турският президент Ердоган твърди тъкмо това – и въз основа на тези обвинения в Турция се надигна безпримерна вълна от политически преследвания, арести и уволнения, чиято жертва станаха най-вече последователи на Гюлен.

Поверителният доклад „оправдава” Гюлен, но в същото време го нарича и родоначалник на едно антисемитско и антихристиянско движение.

Аналитичният разузнавателен отдел, в който работят над 100 анализатори и IT-специалисти, стига до извода, че Гюлен не разполага нито със средствата, нито с възможностите да организира опит за преврат в Турция. Пучът бил организиран и проведен от група, в която влизали както гюленисти, така и кемалисти, опортюнисти и други противници на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Движението на Гюлен било „представено” сред превратаджиите единствено от неколцина военни, най-високопоставеният от които имал едва чин полковник.

Другият важен извод, до който стигат авторите на доклада е, че неуспешният опит за смяна на властта в Турция не е бил причина, а сигнал за вълната от репресии, които били планирани много преди това.

Турската тайна служба МИТ имала намерение да започне голямата чистка на 26 август, но първите арести били планирани тъкмо за нощта, в която стана пучът. Анализаторите смятат, че с опита за преврат част от военните са искали най-вече да предотвратят тези арести, а не насилствено да променят обществения ред. През въпросната нощ е трябвало да бъдат арестувани и част от организаторите на протестите в парка „Гези” през 2013 година, пише още в документа.

„Докладът ясно показва, че Турция отдавна е поела по пътя към авторитарна власт”, каза заместник-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф пред вестник „Ди Велт”.

„По време на посещението си в Турция г-жа Меркел по-добре да обсъди с Ердоган как да бъде прекратена злощастната процедура за приемането на Турция в ЕС и на нейно място да се инсталира едно прагматично сътрудничество”, заяви още той.

Турски правителствени кръгове с възмущение отхвърлиха този анализ, но той още тази седмица навярно отново ще бъде в дневния ред, тъй като в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел пристига на посещение в Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук