Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 милиона евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма „Комсе” (COSME) на Европейската комисия.

Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План „Юнкер“).

Очаква се 330 български предприятия да се възползват от сключеното споразумение.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен, заяви, че е удовлетворен от Инвестиционния план. Според него, споразумението ще даде тласък на фирмите да се развиват, да прилагат иновации и да създават работни места.

От своя страна главният изпълнителен директор Европейският инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилиберт каза, че подкрепата за малките и средни компании е от изключително значение за европейските икономики.

Инвестиционният план за Европа, както е по-познат като „Планът Юнкер” е насочен към създаване на работни места. До момента са се възползвали над 385 000 компании от Европейския съюз.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук