Убийството на руския посланик в Турция прилича на джихадистско възмездие за Сирия, но зад него може да се крие и по-дълбок мотив, например разрушаване на руско-турските отношения или пренасяне на тероризма на изцяло ново ниво. Това коментират политически анализатори пред телевизия Ер Те.

Руският посланик Андрей Карлов, на 62 години, бе фатално прострелян в турската столица Анкара, докато държал реч в арт галерия. Нападателят е идентифициран като 22-годишен турски полицай.

„Показното убийство повдига много въпроси за действията на Турската държава и способността й да осигури защитата на чужди длъжностни лица”, заяви бившият дипломат на САЩ Джеймс Джатрас.

„Нека не забравяме, че за сигурността на дипломатите отговаря правителството на страната, в която са изпратени, в този случай Турция. Според мен въпросът сега е направила ли е Турция всичко необходимо, за да защити посланик Карлов? Издънили са се по някакъв начин?”, коментира Джатрас.

„Трябва да се тревожим и от факта, че може да е имало някакви вътрешни споразумения и договорки в турското правителство. Свидетели сме чистката на Ердоган след неуспешния опит за преврат”, добави той.

„Смята се, че Турция подкрепя много терористи в региона, а и има много поддръжници на тероризма в страната. Атаката идва само часове преди срещата на външните министри на Турция, Русия и Иран и може да се твърди, че нападението цели да дискредитира наскоро подновените руско-турски отношения”, добави бившият посланик.

„Нека не забравяме, че от доста дълго време Турция подкрепя терористичните сили в Северен Кавказ, които действат срещу Русия. Има много такива хора в Турция. Дали някой е имал отношения с някоя от тези джихадистски организации, дали е бил свързан с Кавказ или Сирия, на тези въпроси трябва да се отговори”, категоричен е Джеймс Джатрас. Според него от думите на стрелеца става ясно, че това е част от неговия мотив.

„Има много въпроси, на които трябва да се отговори. Надявам се, че Турция ще успее да убеди Москва, че са направили всичко възможно, а извършителят някак е успял да се промъкне, въпреки тези усилия на турските власти”, категоричен е бившият дипломат на САЩ.

„Убийството на руския посланик е безспорен акт на тероризъм, а нападателят вероятно е свързан с ИДИЛ”, каза от своя страна бившият офицер от Пентагона Майкъл Малуф. Според него убиецът е бил много добре трениран и вероятно това не се дължи само на полицейските му тренировки, но и на допълнително обучение.

„Ясно е, че той е джихадист, свързан е с някоя радикална организация. Имайте предвид, че „Ислямска държава” не е в Алепо. На 1-ви август ИДИЛ публикува бюлетин, в който призова за избиване на руснаците. Това означава, че всички посланици трябва да бъдат абсолютно сигурни кой ги охранява”, коментира Малуф.

„Отделно от привидно очевидното джихадистско участие в това нападение, намиращият се в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен може да има връзка с убийството. Анката обвинява Гюлен в редица престъпления, насочени към подпокаването на турското правителство, включително и за проваления военен преврат. Президентът Ердоган провежда чистка на предполагаемите поддръжници на Гюлен след пуча, а убийството на руския посланик Карлов може да доведе до нова вълна на насилие”, смята Малуф.

„Турските полицаи и гюленистите са се омесили. Сред тях също се проведе чистка след опита за свалянето на Ердоган. Вероятно това ще последва и сега, ако се окаже, че нападателят е бил полицай. Турската полиция охранява дипломатите в страната, затова трябва да се обърне по-голямо внимание кой кого охранява”, категоричен е бившият офицер от Пентагона.

От своя страна бившият офицер от ЦРУ Джак Райс заяви, че смъртта на нападателя ще направи разследването още по-трудно, но най-добрите специалисти от Русия и Турция ще участват в него.

„Трябва да се запитаме дали този мъж е действал сам или е част от терористична клетка”, каза Райс.

„Проблемът е, че когато някой умре, не можа да бъде разпитан или следен. Разследващите ще гледат всеки компютър, всяко устройство за комуникация, което е използвал. Доколкото разбирам, руснаците също ще участват”, добави офицерът от ЦРУ.

Според него разстрелът на Карлов няма да подкопае отношенията между двете държави, напротив – може да ги засили.

„Много хора се чудят дали това ще предизвика разкол в руско-турските отношения и честно казано, ще се случи точно обратното”, смята Райс. Според него Ердоган се стреми да запази отношенията си с Русия и Иран и по тази причина Запада недоволства.

„Винаги е било трудно да си дипломат от велика сила, която участва във война”, коментира бившият американски дипломат Джон Греъм.

„Ако аз съм дипломат на Бразилия или Гана, мисля, че няма да има такъв риск за живота ми. Но, когато държавата ти разполага с голяма военна мощ и не може да устои на изкушението да участва в чужди войни, това вече е опасно”, коментира Греъм.

„Посланиците са много лесна мишена и сякаш не могат да бъдат защитени. Както добре знаете, Америка загуби трима дипломати в Бенгази. Сега Русия загуби много стойностен мъж – Карлов. Такива инциденти ще продължат да се случват”, категоричен е Греъм.

Според него публичният разстрел на руския посланик е явен опит да се разрушат отношенията между Русия и Турция, които заемат противоположни позиции спрямо Сирия.

„Русия и Турция, въпреки че работят заедно, наистина заемат противоположни позиции в това, което уж започна като гражданска война, в Сирия. Така че, това е неизбежно, много турци сигурно са ядосани, сигурно много от тях са противници на руските действия в Алепо”, каза Греъм. Той добави, че това е преднамерен опит да се разпали ситуацията, Русия и Турция да се отдалечат, да се намали или да се унищожи началото на някакъв вид на отношенията между Турция и Русия. Убийството, което този полицай извърши, определено връща нещата назад”, коментира още бившият американски дипломат Джон Греъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук