Европейската комисия препоръча днес Съветът да позволи на държавите членки да продължат временните гранични проверки, които се извършват в момента на някои вътрешни шенгенски граници в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия, за срок от още три месеца, съобщиха от ЕК.

„Въпреки постепенното стабилизиране на положението и изпълнението на серия от мерки, предложени от Комисията, за по-добро управление на външните граници и за защита на шенгенското пространство, Комисията счита, че условията на Пътната карта „Завръщане към Шенгенската система“, позволяващи възобновяването на нормалното функциониране на Шенгенското пространство, все още не са изцяло изпълнени”, се посочва в изявлението от Брюксел.

„Бе постигнат значителен напредък за премахването на проверките на вътрешните граници, но трябва да затвърдим този напредък допълнително. Затова препоръчваме да се позволи на засегнатите държави членки да продължат временните гранични проверки за срок от още три месеца“, заяви първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс.

През последните месеци бе постигнат значителен напредък по отношение на повишаването на сигурността и по-доброто управление на външните граници и намаляването на незаконната миграция: С новата европейска гранична и брегова охрана, действаща от 6 октомври 2016 г., се осигуряват необходимите средства, за да се гарантира по-добра защита на външните граници на ЕС и по-адекватна реакция на евентуални нови събития. Със създаването на системата на горещите точки регистрирането и снемането на пръстови отпечатъци на мигрантите, пристигащи в Гърция и в Италия, достигна почти 100 %. Предстоящите систематични проверки в съответните бази данни за всички лица, преминаващи външната граница, както бе предложено от Комисията, допълнително ще допринесе за укрепването на външните граници. Освен това резултатът от изявлението между ЕС и Турция бе значителното намаляване на броя на незаконните мигранти и на търсещите убежище лица, пристигащи в ЕС.

Все още обаче в Гърция се намират значителен брой незаконни мигранти и търсещи убежище лица, и положението продължава да е нестабилно по маршрута в Западните Балкани, което води до потенциален риск от вторични движения. Освен това въпреки значителните подобрения в управлението на външните граници, някои действия, посочени в Пътната карта „Завръщане към Шенгенската система“, изискват повече време, за да бъдат изпълнени изцяло и да доведат до очакваните резултати. От февруари 2017 г. нататък операциите на Европейската гранична и брегова охрана ще подпомагат Гърция на северната гръцка външна граница. Постоянното постигане на резултати в рамките на изявлението между ЕС и Турция трябва да продължи, а до средата на март в Гърция трябва да бъде постепенно възстановено пълното прилагане на правилата от Дъблин. Въпреки значителния напредък текущата работа и ситуацията на място сочат, че тези извънредни обстоятелства са все още налице. Затова Комисията смята за оправдано да се позволи на превантивна основа на засегнатите държави членки, и само след като са били разгледани алтернативни мерки, да продължат да провеждат за допълнителен период от три месеца като извънредна мярка настоящите ограничени проверки на вътрешните граници при стриктни условия. По-специално тези проверки трябва да бъдат целесъобразни и ограничени до строго необходимото по отношение на обхвата, честотата, мястото и времето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук