На 20 януари настоящият президент на САЩ Барак Обама ще напусне Белия дом,а в резиденцията във Вашингтон ще се нанесе Доналд Тръмп.

Световните политически лидери дават името си на университети, на улици, на футболни стадиони, а 44-ят американски президент даде името си на няколко доста странни същества, пише „Фигаро”.

Паякът Апостикус Баракобамаи

Паяк Обамаи

Този вид паяци принадлежи към семейство Euctenizidae. Броят им е ограничен, защото се срещат предимно в щата Калифорния. Американски биолог дава името Апостикус Баракобамаи на този пълзящо насекомо в чест на президента, който „е истински държавник, изправил се срещу голяма съпротива”. Освен това Барак Обама има репутацията на почитател на паяците…

Рибата меч Етеостома Обама

риба меч обамаи

Този рядък вид риба, открита в „Бъфало ривър” и „Дък ривър” в щата Тенеси през 2012 година, е много мъничка, с дължина около 45 мм. При избора на име за този воден обитател биолозите са решили да отдадат почит на Барак Обама. Според тях по време на своя мандат 44-ят държавен глава на САЩ е показал безпрецедентна решителност в полза на защитата на околната среда.

Птицата Нисталус Обамаи

%d0%bf%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%b8

Тази птица е открита преди десетина години в горите на Амазония от биолога Брет Уитни от университета в Луизиана. Пернатото носи името Нисталус Обамаи в чест на президент заради поетия ангажимент в полза на зелената енергия.

 

Гущерът Обамадон Грацилис

%d0%b3%d1%83%d1%89%d0%b5%d1%80

Този вид е изчезнал от лицето на Земята преди повече от 65 милиона години. Неговото съществуване се доказва пред 5 години с откриването на фосил от палеонтолози, проучващи скали в щата Монтана. Учените нарекли животното Обамадон Грацилис, защото „челюстта му им напомняла на усмивката на президента Барак Обама”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук