Основният заподозрян за атаката в Берлин, при която 12 души загинаха, а 48 бяха ранени, отрича участието си в атентата, съобщи германската телевизия N-TV, цитирайки изявление на германския вътрешен министър Томас де Мезиер.

Задържаният е 23-годишен пакистанец Навед Б., известен на полицията за дребни нарушения. Той е получил разрешение за временно пребиваване в страната през юни т.г. като е пристигнал в Германия на 31 декември 2015 г., а в Берлин – през февруари, каза още вътрешният министър.

Де Мезиер потвърди, че заподозреният е отхвърлил обвиненията. Той говорел диалекта Балучи, един от петте езика, говорени в Пакистан, за който германските власти не могли да открият преводач и това затруднявало разпита.

„Нямаме никакво съмнение, че инцидентът на коледен базар в Берлин беше терористично нападение”, потвърди и Мезиер изказването на канцлера Меркел.

По думите му, досега били идентифицирани само няколко от жертвите, а 18 от 48-те ранени имат сериозни наранявания.

Един от 12-те загинали е намерен мъртъв на седалката за пътници в камиона. Той бил застрелян с пистолет, като оръжието все още не било намерено.

По думите на Мезиер, ние „трябва да направим компромис с нашия начин на живот, ако сторим това, което враговете на свободата вече спечелиха“, добавяйки, че „ние сме дълбоко натъжени, но ние също така се борим за нашата свобода“.

Той призова коледните базари да останат отворени, но предупреди хората да останат бдителни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук