В казахстанската столица Астана вече започнаха преговорите за спиране на огъня в Сирия. Посредници в диалога за мир са Русия, Иран и Турция. Разговорите се водят при закрити врата.

Предвидено е участието на правителството в Дамаск и на сирийската опозиция, която обаче заяви в последния момент преди началото на преговорите, че няма да влиза в пряк диалог с представителите на режима.

Говорителят на опозиционната делегация Яхия ал-Ариди заяви, че на първото заседание няма да има среща „лице в лице” с пратеницте на Дамаск, защото режимът не спазва подписаното в края на миналата година споразумение за спиране на огъня.

Преди началото на преговорите разговаряха делегациите на Русия, Иран и Турция.

Специалният представител на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев каза след срещата, че Москва е успяла да сближи позициите си по редица въпроси с Техеран и Анкара.

Крайната цел е да се затвърди договореното в края на декември спиране на огъня в Сирия, от което са изключени групировката „Ислямска държава” и свързаните с терористичната мрежа „Ал Кайда”.

Освен сирийското правителство и опозицията, Русия, Турция и Иран, които са гаранти на примирието, в преговорите трябва да се включат също специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура и американският посланик в Казахстан Джордж Крол като наблюдател.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук