Изтеглени са струпалите се коли в района на Карнобат – Айтос, започна поетапното освобождаване на колите от Петолъчката.

Извършва се и усилено почистване на АМ „Тракия“, за да може да бъде отворена. Предприети са засилени мерки за водачите на товарните автомобили, които не спазват законовите разпоредби.

На място пътни полицаи оказват помощ на пътуващите в превозните средства. Извършена е евакуация и е оказана пряка помощ на стотици хора, оказали се в снежния капан.

По разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов, военнослужещи от Българската армия се включиха в помощ на бедстващите хора на автомагистралата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е имало как ситуацията да бъде избегната.

„Защо не го избегнат в Америка, в Европа или другаде. Как да се избегне? 120 км. вятър – в момента, в който се изчиства вижте какво става. На всеки 30 мин. пускаме информация. Ако бяхме затворили магистралата щеше да се образува тапа до София“, коментира премиерът.

„Повече от това не може да се направи – опесъчават, чистят, стотици камиони са на пътя“, поясни той.

В Бургаска област е обявено бедствено положение. Обстановката е усложнена, силните пориви на вятъра възпрепятстват работата на почистващите машини.

Тежка техника от Бургаска и съседните области е концентрирана във всички, засегнати от бедствието райони. Областният управител Вълчо Чолаков е разпоредил да бъде доставена храна и вода за хората, блокирани от снега.

Призовават се всички граждани попаднали в блокадата, на които им свършва горивото на автомобилите, да подават сигнал на телефон 112, като оставят телефон за връзка.

Зимната обстановка в област Варна постепенно се нормализира. Областния управител на Варна Стоян Пасев посочи, че към 10.00 часа е затворен пътят между градовете Суворово и Вълчи дол и цялата третокласна пътна мрежа в района. Във Варненско няма бедстващи хора.

Заради силния вятър улуците и целия ламаринен покрив на училище „Димчо Дебелянов са се откъртили.

Усложнена е пътната обстановка и в област Ямбол. По всички пътища има снежни навявания. Автоматистрала „Тракия“ е затворена от пътен възел Зимница до Бургас. Затворена е и Подбалканската пътна линия от п.в. „Петолъчката“ към Черноморието. Трафикът е пренасочен от Сливен и Ямбол към Средец до Бургас през селата, но и по този път движението е затруднено. Затруднено заради преспи е движението по пътя към турската граница и граничен пункт Лесов – Хамзабейли.

На територията на област Шумен е затворен за движение пътят между областния център и град Каолиново. През нощта бяха евакуирани петима души от пътя Нова пазар – Плиска.

На над 20 сигнала са реагирали пожарните екипи на територията на област Добрич. Затворени временно за преминаване са пътищата Варна – Дуранкулак, Добрич – Албена, както и Добрич – село Карапелит. Над 160 са хората, които са потърсили помощ и на които е оказана помощ от спасителните екипи.

От НКЖИ съобщиха, че железопътната инфраструктура е проходима, въпреки лошите метеорологични условия в страната. Движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия. Всички автобуси от София за Бургас бяха спрени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук