Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш призова за напълно нов подход за предотвратяване на войните, предаде АФП. Гутериш отправи този призив в първата си реч пред Съвета за сигурност на ООН, която произнася, откакто пое поста на 1 януари тази година.

Пред 15-те членове на съвета новият генерален секретар представи дипломатическата си доктрина. Той обеща да бъдат умножени усилията за разрешаване на такива международни кризи, като кървавите граждански войни в Сирия и Южен Судан, и каза, че ще направи така, че световната организация да претърпи еволюция.

Гутериш представи своята доктрина на заседание на Съвета за сигурност, посветено на темата за предотвратяването на конфликти, председателствано от шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом. Швеция е ротационен председател на Съвета за сигурност през настоящия месец.

Новият генерален секретар каза, че прекалено много време и ресурси се отделят за управлението на кризите, отколкото за тяхното предотвратяване.

„Народите плащат прекалено висока цена“, заяви той. „Ние имаме нужда от напълно нов подход“, допълни Гутериш.

Той каза, че ще постави началото на инициатива за насърчаване на посредничеството за предотвратяване на конфликти. Тя ще бъде част от поетия от него ангажимент за стимулиране на така наречената от него дипломация на мира. Гутериш обаче не навлезе в подробности във връзка с инициативата, която планира.

„Прекалено много възможности за превенция на конфликтите се пропиляват, защото страните членки се съмняват едни други в мотивите си и заради безпокойствата, касаещи националния суверенитет“, каза Гутериш.

„Днес ние трябва да докажем, че можем да бъдем лидери, ние трябва да укрепим авторитета на ООН и да увеличим доверието в нея, като постави на първи план мира“, каза новият генерален секретар.

По-рано този месец в посланието си по повод Нова година и по повод встъпването си в длъжност Гутериш каза, че иска да превърне 2017 г. в година на усилията в полза на мира.
Гутериш, който наследи на поста южнокорееца Бан Ки-мун, ще трябва да работи обаче с един със Съвет за сигурност, в който цари дълбоко разделение и който не е в състояние да вземе общо решение за прекратяване на шестгодишната гражданска война в Сирия, отбелязва  АФП.

„Най-големият провал на международната общност днес е неспособността й да предотвратява конфликти и да поддържа сигурността в света“, написа Антониу Гутериш в статия, публикувана вчера в американското списание „Нюзуик“. „Там, където бушуват войни, имаме нужда от посредничество, арбитраж и творческа дипломация, подкрепена от всички влиятелни държави“, заяви генералният секретар на ООН. С това той даде знак, че ще работи по-активно за уреждане на големите международни проблеми, за разлика от предшественика си, който най-често използваше като посредници специалните си пратеници, отбелязва Франс прес.
Плановете на Гутериш за вдъхване на нова динамика на ООН могат да срещнат пречки от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, чиито възгледи за външната политика са твърде неясни, посочва Франс прес. Тръмп обеща, че „нещата в ООН ще се променят след 20 януари“, когато той ще встъпи в длъжност.

По-късно тази седмица Гутериш ще направи първото си пътуване зад граница в качеството си на генерален секретар на ООН, предаде Франс прес. Той ще пътува в Женева, за да участва в конференция, посветена на кипърското обединение. На нея ще присъстват също представители на трите страни гаранти на сигурността на остров Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, бившата колониална сила.

Гутериш планира да посети Женева още веднъж идната седмица, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, съобщава Франс прес. Китай е един от най-щедрите поддръжници на ООН на каузи за запазване на мира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук