на снимката: Найден Зеленогорски

Оценяваме ситуацията с Турция като разминаване с европейските и международни стандарти за отношения между суверенни държави.

Притеснява ни наличието на посланик в предизборните клипове (бел. ред. на ДОСТ) и агитацията от страна на държавни представители. Това недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България. Думите са на Найден Зеленогорски, председателят на щаба на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” и водач на листите в Плевен и Варна.

Въпросният клип на ДОСТ беше спрян от ЦИК на 8-ми март, по сигнал на СЕМ. Поводът за забраната, която включва и интернет, беше участието на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Пред „България он еър“ той заяви още, че РБ са призовали с декларация президента и премиера да преосмислят решението за откриването на изборни секции в Турция.

По думите на Зеленогорски, случаят е скандален и става дума за директна намеса в българските политически процеси – затова от РБ искат гаранции за сигурността на изборния процес у нас от премиера и президента. Освен той припомни, че има сериозно напрежение между ЕС и Турция и изрази опасения, че заканите да не се изпълнява споразумението на ЕС с Турция за бежанците, може да се реализират.

Затова с декларация настояваме за европейски сили да сигурност на южната граница на ЕС и да се направи необходимото от президента и премиера посланическите мисии и чужди правителства да не осъществяват намеса във вътрешните работи на България. За постигането им има дипломатически методи, категоричен беше Зеленогорски.

Зеленогорски каза още, че фрагментирането е вредна за дясното тенденция.

Като гласуват за малък десен субекти без шансове да прескочо бариерата, гласовете на тези хора изгарят – отиват при разпределянето за БСП и ГЕРБ, припомни той и призова десните да подкрепят коалицията „Реформаторски блок – Глас народен”.

По думите му, ЦИК не си свърши работата с осигуряването на машините за изборите, въпреки че от 2 години знаят, че са длъжни да ги осигурят. Законът е нарушен и от служебното правителство, и от ЦИК. Въпреки това той обеща, че РБ няма да обжалва изборите на това основание:

Има малки партии, които няма да прескочат четирипроцентовата бариера и ще обжалват, прогнозира Найден Зеленогорски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук