Сделката за продажбата на миноритарния държавен дял в EVN е била контролирана и одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), Агенцията по приватизацията и Министерският съвет. Това каза пред БТВ бизнесменът Иво Прокопиев, който вчера се сдоби с обвинение от прокуратурата заради приватизацията на държавните дялове от „ЕВН България”.

Според държавното обвинение Прокопиев е помогнал на Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на акциите. Издателят на „Капитал” е с най-леката мярка – „подписка”.

Става дума за сделка от 2011 г., по която „Булброкърс“ е инвестиционен посредник, избран след конкурс от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. „Булброкърс“ е част от дружеството „Алфа финанс холдинг“, което се контролира от Иво Прокопиев. Симеон Дянков е обвинен, че не е превел парите по сделката – 93 млн.лв., в Сребърния фонд. По делото е обвинен и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според Иво Прокопиев делото е скалъпено и е клевета, която прокуратурата разпространява два месеца преди изборите.

„Попитах за допълнителна информация, тъй като нямам отношение към тази сделка. Независимо, че нямам пряко участие, прокуратурата е избрала едната от трите сделки и е навързала политическия си сюжет”, коментира Прокопиев. Той попита защо не е обвинен и за другите две продажби – за дяловете на ЧЕЗ и Енерго Про, които са абсолютно идентични сделки.

Бизнесменът припомни, че в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в “Алфа финанс холдинг”, който притежава инвестиционния посредник по сделките “Булброкърс”, няма никакво отношение.

Прокопиев смята, че атаката на държавното обвинение идва в отговор на редакционната политика на двете издания, които той издава – „Капитал” и „Дневник”. Според него те са „неудобни за корупционния картел”.

Вчера Иво Прокопиев каза, че става дума за „коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена му чрез главния прокурор Сотир Цацаров“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук