Нарастващото икономическо неравенство е най-голямата заплаха за световната икономика през 2017 година. Това става ясно от проучване на Световния икономически форум. Анализът сочи, че реформите към пазарен капитализъм са все по-необходими, за да се предотврати популистката вълна.

Проучването, което е част от Доклада за световните заплахи на Световния икономически форум, се публикува седмица преди годишната среща на групата в луксозния швейцарски курорт Давос. То посочва, че според мнения на експерти нарастващата разлика в приходите и състоянието на хората ще е най-важната тенденция при определяне на световното развитие през следващите десет години.

Експертите на форума гледат с особена тревога и на слабото възстановяване от световната икономическа криза преди десетилетие, която остави много хора без работа или с такава, която не отговаря на тяхната квалификация.

Отбелязвайки изборните изненади на 2016 г., както и увеличената подкрепа за все повече партии, защитаващи националния суверенитет и традиционните ценности в Европа, участниците в проучването посочват и увеличаващата се поляризация и засиленото национално чувство сред петте по-значителни заплахи за икономиката.

Отбелязват се и резките промени в социалните настроения, което означава, че много гласоподаватели се чувстват изоставени в собствените си държави, като по този начин се нанася вреда на социалното и политическото единство.

„Годините на създавано напрежение в много части на света, най-малкото след световната финансова криза, кристализираха в драматичните политически резултати от 2016 г., като обществено недоволство от статуквото набра сила“, се казва в доклада, който дава за пример референдума за излизането на Великобритания от ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

По-рано тази седмица основателят и почетен директор на Световния форум Клаус Шваб заяви, че се надява по време на тазгодишната среща да се обсъдят основните причини за разпространяващата се тревожност в света и да се отговори на въпроса защо хората са ядосани и недоволни от състоянието на света.

Очаква се на форума тази година, който ще се проведе от 17 до 20 януари, да присъстват 750 представители на политическия елит, експерти, членове на академичната общност и бизнесмени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук