Маями остава градът с най-недостъпните наеми в САЩ. Въпреки понижението на цените, ситуацията като че ли се влошава през последните 12 месеца.

Едва 6,9% от жителите на града могат да си позволят да наемат имот в Маями. Средната стойност на парцелите е около 1 950 долара на месец. Това дори е с 8,8 на сто по-малко от 2015-та.

В Ню Йорк и Сан Франциско ситуацията не е по-розова, въпреки че процентът там е далеч по-висок. 19,6% от нюйоркчани могат да си позволят средния наем от 2 354 долара, докато в Сан Франциско цели 22.2% могат да си позволят средния наем от 3 500 долара.

Според последното изследване на „АТТОМ”, повече хора могат да си позволят да си купят жилище, вместо да плащат наем – цели 66% от американците. Експертът Дарън Блумкуист предупреди, че през тази година се очаква повишаване на ипотечните проценти, което би променило ситуацията.

По данни на консултантската компания „Трулиа”, за младите хора излиза по-скъпо да наемат жилище, вместо да си купят.

Оказва се, че около 35% от всички наематели в Маями плащат над 50% от дохода си, което е сериозен признак за недостъпност.

При среден наем на имот от 250 евро и среден доход на работещ от около 500 евро, недостъпността на имотите в София може да се определи като съпоставима с тази в Маями.

Най-евтините наеми в момента в столицата, и то по стари договори, започват от 200-220 евро, а за двустайни апартаменти с добра локация и обзавеждане цените варират от 300 до 450 евро. Брокерите смятат, че заради изгодните ипотечни кредити, голяма част от наемателите ще станат собственици през тази година. Експертите съобщават, че офертите за наем в централен район в момента варират между 700 и 850 лв. Наемодателите предлагат неремонтирани апартаменти на високи нива, единствено на база на централната им локация. Метрото остава движеща сила на пазара на наеми в столицата. Сред най-желаните райони са централните, „Дианабад“, „Витоша“, „Манастирски ливади“, „Бели брези“, „Дървеница“, както и жилищните комплекси „Младост“ и „Люлин“.

Според един от сайтове за недвижими имоти у нас, през 2016 година е отчетен първият ръст на цените след кризата. Оптимизмът на пазара през изминалите 12 месеца беше продиктуван основно от два фактора: повече ново строителство и по-ниски лихви при ипотечното кредитиране. Експертите смятат, че нефункционалните до вчера имоти днес имат нови собственици, защото на тях се гледа като инвестиция.

Между 6% и 12% поскъпнаха средно жилищата в София през миналата година. Двойно повече станаха кварталите, в които цената на квадратен метър жилищна площ се търгуваше срещу четири цифрена сума.

Най-скъпите жилища са разположени в района на Докторски паметник. Цената на квадратен метър се е повишила с 12% в рамките на една година и вече сделки се сключват срещу 1847 евро/кв.м. Точна противоположност са Люлин и Надежда – там цените са между 600 и 650 евро/кв.м

В другия край на класацията остават Люлин и Надежда. Там цените са между 600 EUR/кв.м и 650 EUR/кв.м. Въпреки това и тук се наблюдава двуфицрен процент на поскъпване. Така например, в Люлин 1 и 3, както и в Надежда 4 цените са се увеличили между 10% и 15%.

Тенденцията от 2016 г. ще продължи и през 2017-а, прогнозират анализатори. През тази година темпът на ръст на цените ще бъде идентичен с миналогодишният.

Растящите цени на наемите в София и спадът на лихвите по ипотечните кредити превръщат все повече млади хора с добри доходи в кандидат-купувачи на жилища. Тенденцията е осезаема и ще е водеща през 2017 година, отчитат брокери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук