Две готвачки от детска ясла в Плевен са уволнени, след като били заловени от общински инспектори да крадат от храната на децата. Историята е репортаж в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Служителките били пребъркани в края на смяната и в чантите им се оказали пакетче мая, бучка сирене, малко масло и два пакета с бисквити. Цялата афера е на стойност около общо 10 лв., изчисляваме на ум. Инспекторите направили проверката по сигнал на родители, че се краде от храната на децата.

Репортер на медията интервюира инспекторите в кухнята на детското заведение, докато колежка на уволнените готвачки меси тесто. В хода на героичния репортаж става ясно, че готвачките получават някъде 420-430 лв. на месец. Колко точно общинските инспектори не знаят, но там някъде. Репортерът завършва включването с въпроса – ще им се повдигне ли обвинение за кражба на общинско имущество?! Бучка сирене, малко масло, пакетче мая и две кутии бисквити. Наистина ли ударихме дъното до там, че да искаме някой да бъде съден за … 10 лв.

Готвачките, спомням си репортажа, били с дългогодишен опит и въпреки това – с заплати между 420-430 лв. Не знам какво могат да си позволят с тези пари. Едва ли им остава много, след като си платят сметките и си купят карта за транспорта. Какъв избор имат, ако не крадат сирене и бисквити? Все пак, не са откраднали по една тенекия сирене, а една бучка…общо. Представям си „престъпната група“ от две готвачки така: единия път едната взема сирене, после другата. Така правят и с маслото и маята. Бисквитите явно са повече, та всяка взема по една кутия…Вероятно е правено с години, защото няма как да се живее по друг начин с 420-430 лв. Но сега наистина са в безизходица, защото са уволнени…

Медията, която повдига този морален казус, плюс още три телевизии, наскоро се опитаха да получат от ЦИК, т.е. държавата общо около 54 хил лв., за неизлъчената информационна кампания за референдума на Слави Трифонов, който се проведе заедно с първия тур на изборите. Вместо това пуснали предизборна агитация за един от кандидат-президентите – Веселин Марешки. Сметката на „Нова телевизия“ е около 14 хил. лв. ЦИК няма да им плати парите, но решението на избирателната комисия е било обжалвано в съда. Тук няма кражба на бучка сирене, „втора прясност“, но има загуба на доверие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук