Метео Ренци обяви, че ще подаде оставка, ако италианците не подкрепят референдума за промени в Конституцията на страната. Оказва се, че 57% от хората са гласували с „Не“, едва 40 на сто са подкрепили въпросите в допитването.

Италианският министър-председател Матео Ренци подаде остаква, след като подкрепения от него референдум за извършването на конституционни промени бе отхвърлен при гласуването вчера, предаде „Агенция Франс прес”.

„Опитът ми в правителството приключва тук”, заяви Ренци по време на пресконференция, свикана след излизането на първите резултати от допитването.

Министър-председателят призна „напълно ясното” си поражение и че поема пълна отговорност за него. Той посочи, че ще подаде оставката си още днес.

Според досегашните резултати над 57% от италианците не одобряват конституционните реформи, а само около 40 на сто са пуснали бюлетината в подкрепа на промените.

Финансовият министър Пиер Карло Падоан е спряган като евентуален наследник на италианския премиер Матео Ренци, пише „Гардиън”.

Министърът на културата Дарио Франчесхини и председателят на горната камара на парламента Пиетро Грасо също са възможни временни министър-председатели на Италия.

Президентът на страната Серджо Матарела трябва да назначи нов премиер.

Междувременно еврото достигна най-ниския си показател от март 2015 г., след като Ренци призна загубата на референдума за конституционни изменения.

Еврото отбеляза загуба от 1,3% до 1,0534 долара, което е най-ниският му показател от март 2015 г. насам.

Курсът на общата европейска парична единица падна и спрямо японската йена с 1,5% до едно евро за 119,38 йени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук