[ File # csp12054738, License # 2859885 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / Stocksolutions

С електронни гривни ще бъдат следени заподозрените за тероризъм в Германия.

На 11 януари министрите на правосъдието и на вътрешните работи Хайко Маас и Томас де Мезиер предложиха пакет от антитерористични инициативи, а електронните гривни са част от тях.

Чрез гривните правителството разчита да избегне провали, както стана с тунизиеца Анис Амри, извършил атентата срещу коледния базар в Берлин. Той е бил регистриран за радикални възгледи и като потенциално опасен. Но органите на реда не били в състояние да следят движението му в страната. Той бил регистриран като бежанец в западен район, а извърши атентат в столицата. Преди това постоянно сменял адреса си.

В. „Велт ам зонтаг” пише, че в момента в Германия има 224 потенциално опасни чуждестранни ислямисти.

Общо силите за сигурност са регистрирали 550 радикали, но повече от половината от тях сега са извън ФРГ.

Миналата седмица и австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскозил заяви, че властите обмислят да поставят електронни гривни за следене на заподозрени джихадисти, върнали се от зоните на бойни действия в Ирак и Сирия.

Според вътрешното министерство около 300 симпатизанти на ислямистите са напуснали или са се опитали да напуснат Австрия, за да отидат да се бият в Сирия и Ирак. 40 от тях са били убити там, а 90 са се върнали в Австрия.

„Смятам, че те трябва да бъдат следени, за да знаят властите какво правят, с кого се срещат. Това е много важно”, каза министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук