Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв. за килограм. Информация предизвика възмущение, учудване и бурни дискусии в социалните мрежи. Излиза, че на цената, на която можеш да си купиш пет-шест пържоли био свинско месо, можеш да си купиш цяло прасе, отгледано по конвенционален начин – изчислиха медиите.

У нас има 11 сертифициращи фирми за производство на биомесо, а дейността им се контролира от агенция в Министерството на земеделието. Няма обаче нито една биокланица, сочи разработка на БНР. Според един от основателите на в. „Капитал“, а понастоящему свободен фермер Филип Хармаджиев постоянно се изтъква, че биото е скъпо, но не са казва защо е така.

„В миналото разходите за храна са били 15 процента, за здраве – 7. Сега е обратното. Влошаването на здравето се дължи на некачествени храни“, смята Филип Харманджиев.

Според обясненията на търговската верига, въпросното биомесо било внос от Германия. В периода на зимните празници, са внесени допълнителни месни продукти, сред които и дивечови, гурме продукти. Като утежняващи цената фактори, търговците посочват още транспортните разходи и ДДС от 20% у нас ( при 7% в Германия).

Димитър Зоров от асоциацията на млекопреработвателите счита, че продуктите от биоземеделие и биоживотновъдство трябва да са до 30 на сто по-скъпи. Но за целта е нужно да има компенсаторни плащания.

Затрудненията пред производителите Харманджиев обясни така: „Няма производство на биофуражи. Това оскъпява допълнително. Правя компромис и отглеждам с конвенционални фуражи. Достъпът до трева и чист въздух компенсира липсата на биофурафи“, смята Харманджиев. Той допълни, че в момента България внася 75 процента от свинското си месо, защото нямаме достатъчно производство в България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук