Коалиционно правителство между ГЕРБ и ПФ, подкрепено от новия политически проект на Веселин Марешки „ВОЛЯ” след предсрочните парламентарни избори на 26 март. Това прогнозира пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.  Според него на двете партии няма да им достигне малко, за да сформират стабилно мнозинство, затова е много вероятно да потърсят подкрепа от Марешки. Политологът не изключи и обратния вариант – коалиция между ГЕРБ и „ВОЛЯ”, подкрепена от патриотите.

По думите му победата на Румен Радев на президентските избори е дала силен тласък на БСП. От последното социологическо проучване на „Тренд” става ясно, че разликата между ГЕРБ и Социалистическата партия е едва 3% – 32,2% срещу 29,3%.

Според политолога съставяне на мнозинство за БСП ще бъде по-трудно. По думите му дори в коалиция с ДПС, партията на Корнелия Нинова не би могла да направи стабилно правителство.

„Едва ли Патриотичният фронт ще искат да се коалират с ДПС”, коментира експертът.

5 партии влизат в Народното събрание, ако изборите се провеждаха днес, показват данните от изследването на „Тренд”.  Това са ГЕРБ (32,2%), БСП (29,3%), ПФ (10,4%), ДПС (7,8%) и „ВОЛЯ” (5,9%).

проучване

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.

„Рано е да се говори, че това са партии, които няма да влязат в Народното събрание заради консултациите, които текат между политическите формации – от една страна между „Движение 21” и АБВ, от друга – между „Да, България” и новия проект на Радан Кънев”, коментира експертът.

Според него, „синьо-либералният електорат”, който гласува за РБ на предишните избори, е разтроен между РБ, Радан Кънев и Христо Иванов.

„Под половин процент остава партията на Лютви Местан – ДОСТ. ДПС удържа своето място”, каза още Димитър Ганев. Той добави, че опцията „Не подкрепям никого” също ще се преразпредели, защото ако на президентски избори това се брои за действителен глас, то на парламентарни е недействителен.

От проучването на „Тренд” става ясно, че най-одобряваният политик е новият президент Румен Радев – 45%. След него с 30-процентна подкрепа се нарежда премиерът в оставка Бойко Борисов, но неодобрението срещу него е 39 на сто. На трето място респондентите са наредили Корнелия Нинова (26%), а след нея Росен Плевнелиев – 24 на сто.

проучване

Данните са от последното проучване на център „Тренд”, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Теренът на изследването е проведен между 10 и 17 януари. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук