Ще съдя прокуратурата за клевета и набеждаване. Тя действа като жълта медия, заяви в ефира на НТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков, от първия кабинет на Бойко Борисов. Повод за изявлението му, второ за днес, след като преди това беше гост в сутрешния блок на БНТ, стана отправеното му обвинение в безстопанственост при раздържавяването  на остатъчния дял от акциите на ЕВН България.

Трайков изрази възмущение, че по време на пресконференция вчера представители на прокуратурата, са коментирали не повдигнатото му обвинение, а информацияот разследването, която не е доказана в съда.

Според обвинението, в качеството си на министър, той е действал в конфликт на интереси и ощетил пенсионерите, защото дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в ЕВН България да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Така парите от продажбата на акциите били преведени в държавния бюджет, вместо в Сребърния фондна НОИ.

Макар че не е редно, напоследък стана практика у нас прокуратурата да изнася информация от разследвания за корупция, към които има голям обществен интерес. Такива бяха процесите срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, и бившият заместник-председател на същата партия Христо Бисеров и други. Освен това, от информацията, изнесена от прокуратурата, не става ясно под каква форма Трайков се е съгласил – писмено или устно. Според бившия министър, прокуратурата трябва да разследва тези, които са сложили подписите си под сделката, а не версии за устно нареждане, които не могат да бъдат доказани в съда. „Аз мога да кажа – продължи Трайков – че Борисов ми е наредил, а той на свой ред – че Меркел го е посъветвала.”

И въпреки това – остава отворен въпросът имало ли е политическа намеса при продажбата на остатъчния дял от държавното участие в ЕВН България и каква е тя? Кой на кого и под каква форма е наредил, акциите на ЕВН България да бъдат продадени през АПСК?

Под една или друга форма, сделката от доста време е във фокуса на различни различни наказателни процедури. Засега – без успех. През септември 2014-та решение на Административния съд в София отмени наказателно постановление, наложено от КФН на консултанта по сделката „Булброкерс”. В публичното пространство, компанията счита за близка до бизнесмена Иво Прокопиев.

Година по-рано завърши и друго разследване за конфликт на интереси срещу Трайчо Трайков, пак във връзка със същата сделка, но по отдалеко. През 2012-та Трайков сам подава сигнал срещу себе си. Причината за това са твърденията на тогавашния водещ на ТВ7 Николай Бареков, че министърът е в конфликт на интереси заради притежаваните акции в „Каолин“. Бареков обясняваше още, че „Каолин“ е сред основните виновници за повишаването на цената на тока, а в основата на това е продаваният варовик от притежаваното тогава от Иво Прокопиев дружество за сероочистващите инсталации на ТЕЦ-овете. В края на следващата – 2013-та магистратите отчетоха, че фактът, че Трайков и „Каолин“ са свързани лица, защото министърът притежава акции в компанията, не е достатъчно условие, за да се приеме, че има конфликт на интереси.

Вчера прокуратурата изнесе информация, че Трайков е бил прокурист на ЕВН България преди да поеме министерския пост. За момента не са му повдигнати обвинения за конфликт на интереси. Въпросът е ще му бъдат ли повдигати – или това е само медиен сюжет? Прав ли е Трайков като твърди, че го обвиняват по политически причини? И още – ако Трайков бъде подведен под отговорност за конфликт на интереси – ще успее ли обвинението да докаже тезата си? И ако не успее – кой носи отговорност? Понеже името на Трайчо Трайков се тиражира в публичното пространство във връзка с въпросното разследване, се поинтересувахме и за името на водещия разследването прокурор. Все пак той е отговорен за това да внесе надеждно обвинение в съда. Обърханме се с молба към пресцентъра на прокуратурата и чакаме техния отговор. А докато го чакаме си задаваме още въпроси. Например, ако Трайков все пак не бъде осъден, а на свой ред осъди прокуратурата…в Брюксел – кой ще плати разходите? Знаем отговора, забира се, това ще е българският данъкоплатец.

Така, стигаме до нова тема за референдум: кой ще плаща сметките на прокуратурата?

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук