Бебе лигър, кръстоска между тигър и лъв, е най-новият обитател на зоопарка в руския град Ростов на Дон, съобщава АФП.

Малкият бозайник носи името Цар и се е появил на бял свят преди два месеца и половина от съюз между единствената тигрица в зоопарка Принцеса и лъвът Цезар, разкри пред агенцията директорът Ерик Айрапетян.

„Родителите му живеят един до друг от дълго време и се познават много добре. Когато настъпи размножителния период за тигрицата, това беше най-доброто решение за нея”, заяви още той.

Лигрите са изключително рядко срещани животни и шансовете да се родят в дивата природа се равняват на нула, защото тигрите живеят в Азия, а естесвения хабитат на лъвовете е в Африка, обясни още директорът на зоокъта. По думите му в света се среща едва 20 представители на този вид бозайници.

За момента малкият лигър е не по-голям от котка, но в възрастните лигри стават по-големи и по-тежки от родителите си. Теглото им може да достигне до 400 кг, докато максималното тегло на тигрите е 300 кг, а на лъвовете 250 кг.

Лигърът Херкулес, който живее в САЩ, тежи 418 кг и е дълъг 3,33 метра. Той е записан в книгата на рекордите Гинес като най-големия представител на семейство котки в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук