Във Вашингтон се проведе годишната среща на МВФ и Световната банка. Водеща тема беше бъдещето на „Дойче Банк”, а причината- криза в доверието, след като правосъдното министерство на САЩ поиска 14 милиарда долара, претендирайки, че банката е продала неправилно американски ценни книжа.

Дойче Банк ще трябва да убеди инвеститорите, че нейният бизнес модел е жизнеспособен. Това стана ясно след изявление на Питър Далас, заместник-председател на паричните и капиталовите пазари на МВФ. Неговите думи идват във време на опасения за финансовата стабилност на банката.

 

Питър Дателс, заместник-директор на МВФ:

„Дойче Банк е сред банките, които трябва да продължат да се коригират, за да убедят инвеститорите, че бизнес моделът им е жизнеспособен, развива се и адресира проблемите с оперативния риск, произтичащи от съдебни спорове”.

 

Недоверието в най-големия кредитор в Германия нарасна през последния месец. Това се случи, след като Департаментът по правосъдие на САЩ заяви, че Дойче Банк ще трябва да плати до 14 милиарда долара за уреждане на претенции, че е продала американски деривативни ценни книжа по ипотечни заеми, преди Финансовата криза. Някои специалисти смятат, че банката не може да плати рекордната глоба без външна помощ, но ръководството на институцията опровергава тези опасения. Миналата седмица германското правителство отрече да работи по спасителен план за Дойче банк, след като седмичният вестник „Ди Цайт” писа, че се подготвя такъв. Само преди дни обаче акциите на „Дойче банк” за пръв път в историята паднаха под 10 евро. Появи се и информация, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж фонда са започнали да изтеглят активи за милиарди долари, опасявайки се за финансовото здраве на Дойче банк. Втората по големина германска финансова институция – „Комерцбанк” обяви, че ще съкрати хиляди служители, което разпали спекулациите, че банковата система в Германия може да повлече нова криза в еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук