Международният валутен фонд (МВФ) одобри тригодишен заем от 12 млрд. долара за Египет, което има за цел подпомагане на страната да излезе от дълбоката икономическа криза.

Египет ще получи веднага 2,75 млрд. долара, като следващите части от заема ще зависят от икономическите резултати и извършвани реформи. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард каза, че спасителният заем ще „отговори на дългогодишни предизвикателства“.

Египетският президент Абдул Фатах Сиси е изправена пред голяма безработица и бюджетен дефицит от 12% от БВП.

Страната се бори за привличане на чуждестранни инвестиции, откакто политическите вълнения през 2011 г. и т. нар. Арабска пролет доведоха до свалянето на бившия президент Хосни Мубарак.

Туризмът, традиционно водещ източник на доходи за Египет, рязко е намалял през последните пет години. Миналата седмица Египет направи плаващ курса на валутата си, с което стойността на лирата падна спрямо долара с почти 50% в опит да укрепи доверието в икономиката.Също така правителството увеличи лихвените проценти с три пункта до 14,75% и увеличи цените на основните стоки и горива.Тези стъпки предизвикаха широки критики към президента и спад в неговата популярност. В петък в Кайро беше проведена голяма полицейска операция за предотвратяване на очакваните масови демонстрации.След като беше една година на власт, през 2013 г. първият демократично избран президент Мохамед Морси, беше свален с военен преврат, воден от ген. Сиси. Сиси беше избран за президент през 2014 г./БГНЕС

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук