Днес отбелязваме международния ден на децата с онкохематологични заболявания. По този повод омбудсманът Мая Манолова и сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” организираха пижамено парти за болни деца. Актьорът Ненчо Балабанов прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта, а седемгодишната Иванина Атанасова дари косата си, за да бъде направена перука за дете с онкозаболяване.

А защо точно пижамено парти?

„Причината е, че децата, които са болни от тези страшни болести, обикновено прекарват голяма част от времето си по пижами в болниците. Затова в знак на съпричасност към тях и тяхното ежедневие решихме да направим пижамено парти. Има например държави като Хорандия, в която днес всички училища са по пижами”, коментира заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

„Аз минавам за смел човек, защото ежедневно заставам срещу силните на деня, срещу монополистите, но истински смели са тези деца, защото всеки ден всяко едно от тях стои срещу много по-силен противник – болестта, не се предава, прави го с усмивка и продължава напред”, сподели омбудсманът Мая Манолова.

От сдружението връчиха на омбудсмана Мая Манолова набелязани задачи и призоваха политиците за законодателна отговорност. Едно от настояванията им е да се изработи и приложи адекватна национална стратегия и план за действие за деца, болни от рак. Спешно трябва да се създаде и национален регистър за децата, болни от рак. Според сдружението е необходимо да се инвестира и в подкрепа на деца, които са преминали успешно лечението. Към момента в България не се обръща достатъчно внимание на тези деца и техните родители. От сдружението са на мнение, че трябва да се повиши обществената чувствителност към хората и да им се даде емоционална подкрепа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук