Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов подаде оставка.

Припомняме, че по-рано днес служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков поиска оставката на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Министърът се аргументира с общественото недоверие към Фонда.

„Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, се казва в позицията на проф. Бозуков.

В министерството били получени и сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

„За да може да бъде извършена коректна проверка в Държавен фонд „Земеделие“ очаквам оставката на Румен Порожанов до час”, казва проф. Бозуков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Кой е Румен Порожанов:

Румен Порожанов влезе във фонд „Земеделие” през март 2011г. без конкурс. Тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов го определи като специалист „топ ниво”.

Своя професионален път, Порожанов започва в далечната вече 1992 г. в Министерството на финансите. По-късно се премества в Министерски съвет, където е съветник в периода 1995-1996 г. Големият старт на неговата кариера започва с идването на НДСВ на власт. През 2002 г. той оглавява борда на „Булгартабак холдинг”. Неговата основна задача е да осигури информационно приватизацията на тютюневия ни мастодонт. На този пост Порожанов остава до 2005 г., когато е сменен, за да се върне три години по-късно в борда „Булгартабак” като представител на НДСВ.

След идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ през 2009г., Порожанов е назначен за началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. Две години по-късно започва работа във Фонд „Земеделие”, а след оставката на Борисов и новото правителство на Пламен Орешарски, Румен Порожанов напусна Фонда.

През 2014г. той беше назначен за служебен финансов министър в кабинета на Георги Близнашки. Още в самото начало излязоха документи, които показаха връзките на Порожанов със служебния земеделски министър Васил Грудев и началника на кабинета на агроведомството Иван Капитанов.

Те са ръководили неправителствената организация „Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове“.

В декларациите за конфликт на интереси на служебните министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация беше замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена.

Манекенки за съветнички белязаха първите дни на Румен Порожанов в Министерството на финансите. Още в първите часове на поста той направи свои съветнички 2 манекенки, пише вестник „Банкеръ“, позовавайки се на източници от „Раковски“ 112.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук