Първото за България събитие „София Ей Ай Съмит” (Sofia AI Summit) събира на едно място IT професионалисти и иноватори в областта на изкуствения интелект. Динамичното развитие на изкуствения интелект и влиянието му върху социалната и икономическата среда ще бъдат част от темите на първото от поредицата събитие у нас. Основните организатори са млади български предприемачи.

Целта им е по този начин да запознаят българската публика с възможностите на изкуствения интелект.

„Ние вярваме, че тази област на науката ще има все по-голямо значение за света и за това ни се иска да доведем повече ярки умове в България, така че страната да е в крак с най-новите високи технологии. Интересно е и мястото, което има шанс да заеме страната ни в Ей Ай ( AI – Artificial Intelligence – изкуствен интелект) света. Оказва се, че уменията на програмистите, които се изискват за работа по технологии с изкуствен интелект, съвпадат много добре с българските умове заради традиционно добрите им математически умения“, коментира пред „Капитал” единият от организаторите Георги Стоянов.

На „София Ей Ай Съмит” (Sofia AI Summit) ще присъстват международни специалисти, които ще разкажат за развитието на изкуствения интелект към момента и какво да очакваме в бъдеще от тези високи технологии.

Според другия млад предприемач Лино Велев каза, че интереса към изкуствения интелект все повече расте.

„До 2025 г. икономическият ефект от изкуствен интелект ще достигне 50 трлн. долара, а още по-скорошно оксфордско изследване заключи, че в следващите 25 години, 47% от съществуващите работни места в САЩ ще изчезнат“, коментира за медиите Лино Велев.

София Ей Ай (Sofia AI) е общност от стартъп компании и учени в областта изкуствения интелект, фокусирана върху разбирането на текущото състояние на тези технологии, добавената им стойност за бизнеса, и това, което може да се очаква от тях в близкото бъдеще.

Събитието е част от мрежата „Сити Ей Ай” – най-голямата международна общност от хора, фокусирани върху преките и вторични ефекти от развитието на изкуствения интелект.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук