В 65% от случаите, насилието над деца е извършвано в семейството. Това показват официалните данни, оповестени от правителствената пресслужба. На второ място се подрежда агресията в училище и на улицата.

По 1839 са работили отделите „Закрила на детето” през 2015г., освен това значително е нараснала популярността на „горещия телефон” деца към Държавната агенция за закрила на детето. Миналата година на него са подадени рекорден брой сигнали – близо 109 хиляди – това е 40% повече.

През следващите три години институциите ще се борят да повишат ефективността на мерките за закрила на децата, както и за създаване на ефективна превенция на домашното и сексуалното насилие над децата. В приетата Национална програма за периода 2018-2020г. се акцентира и върху разработване на нови методи, чрез които децата да сигнализират навреме, за да не се стига до насилие.

Министрите приеха и Националната програма за 2017г. за закрила на детето. Един от акцентите в нея е поставен върху подобряване политиката за подкрепа на децата и семействата. Ще се търсят начини за равен достъп до образование и здравеопазване.

Програмата ще търси решения на предизвикателствата свързани с деца бежанци. Преди няколко дни Европейската комисия отпусна на България още 6,1 млн. евро за справяне с миграцията. От тях 3.6 млн. евро ще бъдат насочени към предоставянето на защита на непридружени деца бежанци.

Сред най-важните задачи в документа е продължаването на процеса на деинституционализация на грижата за деца.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук