Страната ни беше представена от отборите на Софийската математическа гимназия, математическата гимназия във Варна и Природо-математическата гимназия в Бургас. Състезанието премина в три етапа: индивидуален тест за 50 минути, отборен тест и накрая 36 задачи в щафета. Отборът на Бургас завоюва престижното 8-мо място в последния кръг и 12-то място в отборното решаване на задачи. Така българските ученици се нареждат до най-силните американски отбори.

Ето какво сподели пред БНТ един от участниците Христо Папазов, възпитаник на Американския колеж в София, който заедно със съученика си Иван Ганев се включва в отбора на Бургас:

„ Досега винаги съм вървял с някаква цел и винаги съм знаел какво искам да постигна напред и това ми е помагало и се надявам и други хора да се мотивират и да печелят награди от състезания.“

Георги Папазов, бащата на Христо е убеден, че: „Гениални деца или вундеркинди не се раждат, а това е нещо, което се придобива с много труд, който трябва да запали тази искра на любознателност, на търсене на нови пътища и т.е. този труд да се яви нещо като начин на живот.“

Състезанието, от което Христо се върна преди дни, е едно от най-големите и престижните за гимназистите по света. Всяка година около 1000 изявени ученици и лауреати в национални и международни олимпиади се събират, за да премерят сили в света на математическите задачи.

Състезанието се организира от университетa Харвард и Масачузетския технологичен институт и дава възможност за висока международна изява. Според дванадесетокласника участието в подобни съревнования е важно, защото предизвиква учениците и дава стимул за бъдещо развитие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук