Новоизбраният прессекретар на Белият Дом

Водещ: Бъдещият прессекретар на Белия дом Шон Спейсър ще отговори на някои от най-важните въпроси. Първо, г-н Спайсър, поздравления за поста. Според мен, това е добра новина за американските медии, както и за Доналд Тръмп. Няма да е добре за вашия режим обаче. Последните 2 години работихте много усърдно. Сега дори трябва да увеличите темпото.

Шон Спейсър: Знам, но си заслужава. Много съм развълнувам и за мен това е огромна чест. Това е работа за някой, който през последните 25 години е мечтал за това. Това е нещото, за което вие като водещ например, също мечтаете. Мисълта, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ме удостоява с тази чест, е направо невероятна. Все още се чудя дали не сънувам. Това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало в целия ми живот.

Водещ: Според мен, Доналд Тръмп е идеален за интервюта. Вие как мислите, дали ще говори пред радиа или само пред телевизии, като Джордж Буш например.

Шон Спейсър: Той разбира медиите много по-добре, отколкото всеки друг президент в историята. Тръмп има стратегическо разбиране за разпространението на съобщенията и как хората биха ги възприели. В момента той е фокусиран върху новата администрация, както и върху установяване на законодателните приоритети. Колкото повече се приближаваме до датата за встъпване в длъжност, толкова по-уверен съм, че Тръмп ще намери най-правилните начини за директна комуникация с хората. Възможно е дори да замени годишната пресконференция със социалните мрежи.

Водещ: Доналд Тръмп като че ли никога не се притеснява да дава интервюта, независимо пред кого. Смятате ли, че ще говори пред леви или центристки медии?

Шон Спейсър: Естествено. Като президент, негов ангажимент е да говори пред всички медии. При едно от предишните му интервюта в една технологична телевизия, не спираха да го нападат, всички бяха големи защитници на Хилари Клинтън. Той обаче разбира, че тяхната сфера е ключова за икономиката. Забрави за кампанията и каза, че иска да направи велики неща за страната. Обясни им, че те могат да помогнат за създаването на работните места и им каза, че ако искат да са част от това няма значение кой от кандидатите подкрепят. Той показа на хората, че и при назначенията ще следва същата философия. Според мен, тази посока ще следва и спрямо медиите. Както и вие отбелязахте, той не се страхува от никого. Може да седне на една маса със световните лидери и да е откровен с тях. Това е едно от нещата, което го прави успешен.

Водещ: Изненадвам се колко бързо си променя решенията Доналд Тръмп и каква динамика на събитията има около него.

Шон Спейсър: Той търси идеи, мнения, успели хора – нещо, което ще донесе успех. Той мисли различно. Сигурно имате предвид Рекс Телерсон. Не знам какво е правил като директор на „Ексон”, но това е една от най-успешните компании в света. Тилерсон изкарва много пари и все пак иска да служи на тази държава. Той е склонен да се отдалечи от бизнеса си, както и самият Доналд Тръмп. Те осъзнали какви възможности им е предоставила тази невероятна страна и сега искат да се отблагодарят. Ако разгледате кабинета на Тръмп, ще видите, че всички те са успели бизнесмени, военни или политици. Те се отказват от неща, които биха могли да изкарат или да направят, за доброто на тази страна. Това според мен е страхотно, защото няма да има само стари чиновници, които се чудят как да се грижат за хората. Новата администрация е съставена от хора, които са добре познати в своята сфера. Това е огромна промяна.

Водещ: Доналд Тръмп има ли идеи за Върховния съд и разговарял ли е с някого?

Шон Спейсър: Не, все още. Обсъжда разпри предложения със съдиите, но доколкото знам, все още с никого не е разговарял за поста.

Водещ: Според мен, първите 100 дни от управлението му ще бъдат умопомрачителни. Мисли ли Доналд Тръмп, че 9 месеца ще са му достатъчни, за да промени кардинално посоката на страната.

Шон Спейсър: Според мен, началото ще е изключително вълнуващо. Присъствал съм на няколко разговора и по мое мнение новият президент няма намерение да чака, а направо ще действа. Всичко ще търпи промени в движение, само и само нещата да се случат по правилния начин. Някои от идеите му ще отнемат повече време, заради бюрокрацията или заради времето за изпълнение. Той не мисли какво ще свърши през първите 100 дни, а каква ще е 8-годишната му концепция.

Водещ: Първият голям тест пред вас ще бъде номинацията за Върховния административен съд.

Шон Спейсър: В този момент основната задача пред нас е да запълним останалите 4 свободни места в кабинета. Но и Върховният административен съд е на предна линия. Според мен, няма да има официално назначение, докато Доналд Тръмп не встъпи в длъжност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук