Засилено полицейско присъствие ще има в зоните от националната критична инфраструктура, както и на всички места, където има и масово струпване на граждани. Това каза гл. комисар Георги Костов на брифинг за представяне на брошурите с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване в тях на нелегални мигранти.

Георги Костов каза, че това е в контекста на повишената терористична опасност във всички страни от ЕС.

„Такива действия има във всички градове в страната. Особено са изразени в зимните ни курортни центрове“, обясни още гл. комисар.

В София за празнуването на площада са взети всички необходими мерки с целия наличен полицейски състав и с допълнителни сили, твърдят от охранителна полиция.

Ще бъдат изградени 10 филтровъчни пункта, ще бъде забранен достъпът на хора в явно нетрезво състояние, които носят алкохол в стъклени бутилки и пиротехнически изделия в тях.

„Периметърът около мероприятието също ще се обезпечава в дълбочина, ще има тежки парапети и местата около всички бежански центрове, както и в централна градска част ще имаме явно полицейско присъствие ”, каза началникът на „Охранителна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Борислав Муеров.

Той посочи, че по всички търговски центрове, уязвими места, централа гара, автогара, аерогара, пазари има наблюдение и явно присъствие на униформени.

От МВР днес представиха проект, свързан с изготвянето и разпространението на указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване на нелегални мигранти в тях. По него са изготвени 500 000 флаери на български, турски и английски език, които ще бъдат разпространявани от Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Практиката показва, че с влошаване на метеорологичните условия и затрудняването на пешеходните маршрути нараства вероятността от увеличаване броя на опитите за нелегално преминаване на границата на лица в товарни автомобили.

„Точният брой на задържаните лица на вход на българо-турска граница от началото на годината до момента е 294, на изход в товарни автомобили на българо-румънска граница – 70”, каза зам.-директор на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов.

Той посочи, че рисковете са както за „Гранична полиция“, така и за България като цяло, но по същия начин рискът е голям и за водачите на товарни автомобили.

„В не по-малко от 50% от случаите тези групи нелегални мигранти правят опит и успяват да се качат в товарните автомобили без знанието на водача”, каза Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук