План за спасяване на полярните мечки, предложи администрацията на американския президент Барак Обама в последните дни на мандата си, пише АФП.

„Планът установява общите рамки на необходимите действия и ангажименти на управляващите в щата Аляска, на други федерални агенции, на местните жители и на други международни партньори за предпазване на белите мечки в краткосрочен план”, заяви регионалният директор на американското бюро за рибарство и дива природа Грег Сиканец.

Според него без решителни действия за борба с глобалното затопляне и докато ледовете се топят тези мечки ще изчезнат.

„Не се заблуждавайте, без решителни действия за борба срещу затоплянето на Арктика, бъдещето на този вид е несигурен”, заяви още Сиканец, цитиран от АФП.

Планът ще се съсредоточи върху средствата за намаляване на лова на бели мечки, за спиране на конфликта между животните и местните жители на Аляска, за защита на зоните, които мечките използват за свои бърлоги, както и за предпазване от потенциални заплахи от нефтени разливи.

Полярните мечки бяха включени в списъка на застрашените от изчезване видове още през 2008 година. Учените смятат, че 19-те популации на бели мечки представляват между 25 000 – 31 000 екземпляра. Според експертите популацията ще намалее със сигурност, ако арктическите ледове продължават да се топят.

2016 г. беше най-топлата за тази част на Земята за последните 26 години, което доведе до безпрецедентно топене на ледовете.

В началото на септември Барак Обама създаде най-големия морски резерват в света, намиращ се в северозападната част на хавайския архипелаг. Той е дом на около 7000 морски видове, една четвърт от които живеят само там.

В средата на ноември Обама забрани добива на нефт в някои части на Арктика до 2022 г. Съгласно това през следващите 5 години няма да се правят проучвания за петрол в Чукотско море и Бауфорт.

На 20 декември президентът на САЩ „спаси” милиони морски хектара в Атлантическия океан и Арктика, като обяви забрана за добив на нефт в тях. Този жест бе разтълкуван като подигравка към наследника му Доналд Тръмп, който обеща да облекчи максимално добива на петрол по време на мандата си.

След това в края на декември Обама обяви за „национални паметници” две обширни диви територии в Западната част на САЩ. Става въпрос за Барс Ирс в Юта и Голд Бът в Невада, които са общо 647 000 хектара, където са забранени минни сондажи, строеж на пътища и жилищни комплекси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук