Обама и Путин

Руският президент Владимир Путин реши да не гони дипломати на САЩ от Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва.

„Връщащите се у дома руски дипломати ще прекарат новогодишните празници сред близки и приятели, у дома. Няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Никого няма да гоним”, се казва в разпространено от пресслужбата на Кремъл изявление на руския лидер.

Путин добавя, че Русия няма да „забранява на семействата и децата на дипломатите да ползват обичайни за тях места за почивка по новогодишните празници”.

„Освен това, всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, са поканени на новогодишната и коледна елха в Кремъл”, подчертава президентът

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще обяви 35 американски дипломати за „персонан нон грата”. Нежелани на територията на федерацията 31 служители на посолството в Москва и 4 от генералното консулство в Санкт Петербург.

Действията на Лавров бяха ответна реакция на решението на американския президент Барак Обама да експулсира 35 „агенти на руските разузнавателни служби”. Според американския държавен глава това са ответни мерки „в отговор“ на хакерски атаки и предполагаема намеса на Русия в изборите за президент на САЩ. Друга изтъкната причина е „тормозът“ на дипломатите (на САЩ) в Москва.

Държавният департамент затваря от днес двата комплекса от сгради, собственост на Русия, в щата Мериленд, близо до Вашингтон, и в щата Ню Йорк, „използвани от руските власти за целите на разузнаването“.

Според говорителя на Държавния департамент Марк Тонър, това „неприемливо поведение“ на „тормоз на нашите дипломати се увеличи през последните четири години и осезаемо през последните 12 месеца“, което съответства на усилване на американско-руското напрежение заради конфликтите в Украйна и в Сирия. Американският говорител осъди „произволните полицейски проверки, физическо насилие и разкриване на лична информация за нашите служители по обществената руска телевизия“, което ги поставя в риск.

В отговор на руските хакерски действия, разстроили президентската надпревара между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, Барак Обама обяви, че е предприел директно „санкции“ срещу девет руски юридически и физически лица, включително две разузнавателни служби – Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) и военното разузнаване (ГРУ).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук