ООН прие програма за подпомагане на 340 000 мигранти и бежанци в Европа през тази година, предаде ТАСС.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) планът ще струва 691 милиона долара. Освен ВКБООН в реализацията му ще участват и Международната организация по миграция (МОМ) и други 72 партньорски структури.

Целта на новата стратегия е „да се подкрепят усилията на правителствата за осигуряване на безопасен достъп на мигрантите до убежище и защита“. Тя има за задача и да подпомогне дългосрочните решения за легална миграция при достойни условия, каза ВКБООН.

„През последните две години реакцията на Европа към пристигането на повече от 1,3 милиона бежанци и мигранти беше съпроводена от множество проблеми, включително отнасящи се до тяхната защита. Този план е инструмент за подобряване на координацията на действията през 2017 г.“, уточни директорът на европейския клон на ВКБООН Венсан Коштел.

Говорителят на МОМ Леонард Дойл заяви, че проблемите, с които се сблъскват жените и децата, предизвикват особено безпокойство и това е отчетено в новата програма. Особено внимание в нея е отделено на непълнолетните, пристигащи без възрастни придружители. По данни на ООН през миналата година в Италия са дошли над 25 000 безпризорни деца.

Планът предвижда подкрепа на проектите за разселване на кандидатите за убежище или доброволното им репатриране. Предвижда се възможност за легално пътуване в европейските страни, включително за събиране на семейства.

Освен Южна, Централна, Западна и Северна Европа програмата обхваща и Турция, отбелязва ТАСС.

В същото време евродепутатите призоваха ЕС и националните власти на държавите членки да предоставят спешна помощ на мигрантите и бежанците, за да могат те да се справят с минусовите температури и снега в някои части на Европа. Те настояха и правителствата на държавите членки да спазят обещанията си за преместване към други страни на хилядите лица, търсещи убежище, особено на тези, намиращи се в Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук