Оранжев код е обявен за 20 области на Северна, Източна и Южна България заради интензивни снеговалежи и бурен вятър. Само в 8 области от Западна България – Видин, София – град, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив, е обявен жълт код за обилни снеговалежи.

В областите, за които е в сила втора степен на предупреждение, ще духа вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват.

В областите с жълт код ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват.

На брифинг регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви, че напълно е затворено движението по АМ „Тракия” от Карнобат до Бургас.

„Наложили сме забрана за движение на всички превозни средства в няколко области – Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе. „ма пълна забрана за движение на всички коли и на всички тежкотоварни превозни средства по абсолютно всички пътища от републиканската пътна мрежа”, каза Павлова.

Пътна обстановка:

Забранено е движението на камиони над 12т. по всички автомагистрали.

Проходът Шипка бе затворен за движение, но вече е почистен и движението се осъществява нормално.

Ограничено е движението по пътя Монтана – Петрохан, поради снегонавявания. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут по път I-1 Монтана – Враца – Ботевград.

Ограничено е движението на всички автомобили по републиканската пътна мрежа в областите Русе, Силистра, Шумен и Разград, както и по път I-2 Шумен – Варна в посока Шумен в област Варна.

Ограничено е движението на МПС над 12 тона по път I-1 Благоевград – Кулата в двете посоки.

Във връзка с извършване на обработки и снегопочистване в парк Витоша се затварят за движение планинските пътища.

Затварят се за движение на превозни средства пътищата „Драгалевци – Алеко” и „Бояна – Златни мостове”.

В София през цялата нощ са правени обработки и работата продължава във всички райони, съобщават от Столична община. Снегопочистващата техника извършва разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. През цялата нощ на терен са работили без прекъсване над 150 машини. Валежите от сняг продължават и към момента. Обстановката е усложнена.

Градският транспорт се движи при зимни условия по всичките си маршрути.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук