В 12 области в Източна, Северна и Южна България е обявен оранжев код за днес заради силни снеговалежи и бурен вятър.

Кодът е в сила за областите Русенска, Разградска, Силистренска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще има валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север. Ще има условия и за навявания.

Жълт код заради обилни снеговалежи и опасно ниски температури е обявен за областите Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Габровска, Великотърновска, Благоевградска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска и Ловешка. Очакваните минимални температури са между минус 9 и минус 14 градуса.

Ще се задържи облачно със снеговалежи, по-значителни в Южна България. През нощта срещу сряда и в Североизточна България валежът ще се усили. С повишението на температурите в югоизточните райони снегът временно ще премине в дъжд.

Североизточният вятър ще се усили и в Източна България ще е временно силен, уточниха от НИМХ. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 14°, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра – до минус 20°.

Максималните температури ще са в широки граници: от минус 9-11° в Северозападна България, до 2-3° в крайните югоизточни райони.

Над планините ще бъде облачно, по върховете мъгливо, с превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Странджа и Родопите. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, ще е умерен и силен. Ще се затопли, максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 7°, на 2000 метра около минус 13°.

По Черноморието ще бъде облачно със снеговалежи, по-интензивни по южното крайбрежие. Температурите през деня ще се повишават и след пладне мокрият сняг ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда на места ще има поледици. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 1° до 5°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще се усили, след обяд до 3-4 бала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук