На 20 януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски. Той оставя дълбока следа в културната и религиозната идентичност на страната. В близост до Велико Търново построява църквата „Света Троица” и около него се събират ученици. Евтимий Търновски е основател на Търновската книжовна школа.

През 1375 г. Евтимий е избран за Търновски патриарх, но той не спира да развива своята книжовна дейност. При падането на Велико Търново под турско робство патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската духовност и един от последните бранители на българската държава. Той е осъден на смърт от турците, но легендата разказва, че когато палачът вдига ръка да му отсече главата, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Затова патриарх Евтимий Търновски е заточен и умира през 1402 г. и почти веднага е канонизиран за светец.

Освен това, българският народ почита Петльовден или познат още като Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден.

Името му подсказва, че този ден е посветен на петела. Във всяка къща, където е имало деца момчета е било задължително на този ден да се заколи петел. С него се извършват специални ритуали и накрая се сварява цял.

Според вярвания св. Евтим е предпазвал децата от „детешката” и „вънкашната болест” – детски паралич и епилепсия.

Днес празнуват: Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий, Ефтимия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук