Превърналите се в „ябълката на раздора“ в края на 2016-та, 6.5 млн. лв. между от отстранения от съда кмет на Пловдив Иван Тотев и министъра на финансите в оставка Владислав Горанов, в крайна сметка са били отпуснати на Града под тепетата и изразходвани по предназначение.

Отпускането на средствата потвърди пред БНТ Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, която подготвя кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019-та . По думите й средствата са с целево предназначение – ремонт на инфраструктурата на града, а сега се чака допълнително финансиране за култура.

Според публикации в печата, те са били похарчени за строителство на зоокъта, за ремонт на Драматичния театър и на бул. „Васил Априлов“. В началото на декември 2016, се получи задочен спор между кмета на Пловдив Иван Тотев и финансовия министър Владислав Горанов. Причината – на 2 декември, по време на парламентарния контрол, Горанов каза, че решението за отпускане на бюджетна субсидия на Пловдив за инициативата „Европейска столица на културата” се изпълнява. Той обясни, че предвидените средства за 2015-2016г. са над 4 млн. лв., а с решение на МС ще бъдат отпуснати нови 6,5 млн. лв., с които да бъдат обезпечени ангажиментите на общината по инициативата. Пловдивският кмет Иван Тотев обаче заяви, че парите все още не са преведени и коментира, че финансирането ще се използва и за инфраструктурни проекти.

Преди коледно-новогодишните празници стана ясно, че Министерството на финансите е превело 6,5 млн. лв. на общината.

Междувременно кметът на Пловдив Иван Тотев стана обвиняем за злоупотреба в размер на 1 млн. лв, заради обществената поръчка за строителството на местния зоокът.

Иван Тотев беше атакуван и по линия на спортна зала „Колодрума”, тъй като финансовата инспекция е установила 22 нарушения, нанесли щети за 7.7 милиона лева.

Гласуването на бюджета на Пловдив, който е около 276 млн. предстои в четвъртък.

По думите на директора на фондацията Светлана Куюмджиева Гешева, „Бюджетът на фондация „Пловдив 2019” е 3 млн. лв. Има определен дефицит, но с подкрепата на общината това ще се разреши. Чакаме и държавната субсидия”, категорична беше тя.

„Искаме да подкрепим държавните културни институти – за театъра и за операта. Предстои проектиране на концертната зала на операта”, каза още Гешева пред БНТ. Много държави са изпратили проекти за участие в културния календар на Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук