Медалите за Олимпиадата през 2020г. в Токио ще бъдат изработени от стари електронни устройства. Това разкриха организаторите на игрите. В Япония вече е започнала кампания, в която гражданите са призовани да дарят ненужните си и неизползвани мобилни апарати, както и друга електронна техника. По този начин, те ще подпомогнат процеса и ще се включат в подготовката на Олимпийските игри. Специалните кутии за събиране на непотребните устройства ще бъдат разположени в редица офиси и по-големи магазини в страната. Целта на Организационния комитет е да се съберат 8 тона метал. Очаква се след преработката му, от него да останат  2 тона. Толкова е необходимото количество за изработката на 5000 медала за Олимпийските и Параолимпийските игри.

Обикновено домакините на Олимпийски игри добиват металите за ценните отличия от подземни мини. Япония обаче е страна, ограничена откъм собствени минерални ресурси и затова смята да създаде нова мода в изработването на ценните медали.

„Това е проект, който ще помогне на японския народ да участва в направата на медалите. Ресурсите на Земята са ограничени, затова рециклирането на тези продукти ще ни накара да се замислим за околната среда“, разказва Коджи Мурофуши – един от организаторите на игрите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук