Между 0,36 и 8 лв. ще варират цените на чадъри и шезлонги по родното Черноморие това лято, след като Министерският съвет взе решение за отдаване на концесия за 20 години на шест морски плажа. Това са „Къмпинг „Оазис“, община Царево, „Дюни-юг“, община Созопол, „Обзор-юг“, община Несебър, „Нов плаж „Свети Влас“, община Несебър, „Свети Влас-изток“, община Несебър, и „Къмпинг Нестинарка“, община Царево. Бъдещите концесионери се задължават да не променят цените на услугите „чадър” и „шезлонг”, през целия период на договора.

Най-евтин ще е чадърът на къмпинг „Нестинарка” – само 36 стотинки, а на Свети Влас – 8 лв.

На плажа в Обзор сянката на плажа ще струва 3 лв., на къмпинг „Оазис” – 6 лв., а на „Дюни Юг” – 7 лв.

Само две процедури, от стартиралите 8, не са приключили, заради обжалване.

За всичките шест морски плажа, кандидатите са подавали предложения, които включват цена за брой чадър и брой шезлонг с ДДС, както и размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане – т. нар. роялти такса, която отчита прогнозните приходи. Всеки един от тези елементи има съответната тежест за определяне на крайния победител в процедурата.

Конкурсите за пръв път се провеждат по процедури след промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове, а също и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Проведените процедури показват, че е възможно намаляване на цените на плажните принадлежности, но трябва да се продължи да се работи в посока повишаване интереса към плажовете, обявени за концесия, за да се повиши конкурентостта между кандидатите.

Затова и предложени от правителството в края на годината промени в Закона за устройството на Черноморието предвиждат групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук