Омбудсманът Мая Манолова заяви, че през оставащите работни дни на парламента, депутатите трябва да се произнесат по резултатите от референдума.

„Много се надявам, че и депутатите, и партиите не страдат от амнезия. Преди 2 месеца се проведе национален референдум, на който гласуваха 3,5 млн. граждани и 2,5 от тях казаха „Да“ на мажоритарния вот, на задължителното гласуване и на намаляването на субсидиите на партиите”, каза Манолова. Тя бе категорична, че няма как националното допитване да бъде заметено.

„Няма как всички да се направят, че все едно не се е случил. Това поведение на политическите партии допълнително ерозира и без това ниското доверие към тях. Няма как референдум с такова мащабно участие да мине в графата „неслучило се“, защото той е факт. Вотът на гражданите е факт, очакванията са огромни“, каза още омбудсманът.

Според нея, пренебрегването волята на гражданите, ще се превърне в „поредния гвоздей” в политическата система.

 „Смятам, че това Народно събрание е длъжно да се произнесе и народните представители, и парламентарните партии би следвало да имат достойнството с действие да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума”, коментира Манолова. По думите й, ако решението остане за следващия парламент, то той не е задължен да го разгледа.

Вчера от ГЕРБ предложиха новият президент Румен Радев да удължи срока на работа на сегашното Народно събрание с цел да бъдат гласувани промените в Избирателния кодекс. От БСП обаче коментираха, че това противоречи на Конституцията.

Омбудсманът даде първата си пресконференция за тази година. На нея тя отчете, че през изминала 2016-та в институцията са постъпили рекорден брой жалби и сигнали.

„10 640 жалби и сигнали от граждани, като около 30% от тях са срещу монополни дружества и доставчици на обществени услуги“, обясни Манолова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук