Софийският градски съд ще заседава по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена, че по време на свое дежурство през април 2015 година е нанесла тежки травми на новородената Никол, като я е удряла и се опитвала да я задуши.

След инцидента детето дълго се бори за живота си и оцеля по чудо. Според специалистите Никол ще трябва да е под лекарско наблюдение цял живот.

През юли 2016 г. акушерката излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв. Преди това решение тя беше под домашен арест.

Още в началото на май 2015 г. родители излязоха и на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да поискат най-тежкото ефективно наказание за Ковачева и да се обявят срещу детското насилие. Тогава родителите поискаха контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му и реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им да е задължителен. Протести имаше и в други градове на страната.

В края на декември миналата година, по време на процеса срещу акушерката, адвокатът на родителите на Никол заяви, че те са отчаяни от хода на това производство.

Досега по делото бяха разпитани лекари от болницата, в която стана побоят над детето, както и медици от лечебното заведение, където беше спасен животът му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук